Totalitarismul - origini si aparitie

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Facultate

In urma razboiului, Italia inregistrase pierderi enorme care au inrautatit foarte mult nivelul de trai al oamenilor. Pe de o parte, pretentiile teritoriale ale Italiei nu fusesera acceptate in totalitate la tratatele de pace, ceea ce a atras critica nationalistilor la adresa regimului politic liberal aflat la carma Italiei. Pe de alta parte ascensiunea Partidului Socialist, care promova rasturnare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Totalitarismul - origini si aparitie

In urma razboiului, Italia inregistrase pierderi enorme care au inrautatit foarte mult nivelul de trai al oamenilor. Pe de o parte, pretentiile teritoriale ale Italiei nu fusesera acceptate in totalitate la tratatele de pace, ceea ce a atras critica nationalistilor la adresa regimului politic liberal aflat la carma Italiei. Pe de alta parte ascensiunea Partidului Socialist, care promova rasturnarea ordinii sociale existente, a provocat teama in randul clasei mijlocii si a marilor proprietari de pamant.

Inrautatirea situatiei populatiei a cauzat o serie de greve muncitoresti si miscari sociale la sate, pe care guvernul de orientare liberala cu greu le putea stapanii.Partidul fascist, intemeiat si condus de Benito Mussolini a atras de partea sa pe unii dintre fostii combatanti (aflati intr-o situatie materiala grea), pe marii proprietari de pamant, un anumit numar de industriasi, o parte a intelectualitatii cu vederi nationaliste, etc. Cu spijinul acestora, aratand ca numai fascistii sunt capabili sa mentina legea si ordinea in stat, Mussolini a preluat conducerea guvernului la 31 octombrie 1922, in urma unui mars impotriva capitalei Roma.

Fascismul isi are punctual de plecare in conceptiile rasiste si elitiste emise de J.A. Gobineau si H.S. Chamberlain inca din sec. XIX. Insa, fascismul nu a avut o ideologie clara si enuntata in mod direct precum nazismul sau comunismul.Este o conceptie ideologica si politica fascista. Ea a fost promovata de partidul hitlesrist, Partidul National- Socialist Muncitoresc din Germania inca din 1919.

Ideologia nazista a fost expusa in lucrarea "Mein Kampf" ("Lupta mea"), scrisa de liderul Partidului National- Socialist, Adolf Hitler. Fundamentul ideologiei naziste il constituie rasismul, elitismul, geopolitica, idei existente inca din sec. XIX la care au fost adaugate: nationalismul excerbat si antisemitismul.
Adolf Hitler ajunge in fruntea Partidului National- Socialist German in 1921.

In urma alegerilor din 1932, nazistii devin cea mai puternica forta din parlament, iar Hitler este ales cancelar al Germaniei, de catre presedintele Hindenburg.Avand majoritatea absoluta in parlament, Hitler a primit prin legea de imputernicire, puterea absoluta in stat. Acest fapt semnifica disparitia Republicii de la Weimar si instaurarea in Germania a dictaturii. Foarte repede, toate partidele au fost scoase in afara legii ori s-au autodizolvat. Miscarea sindicala a fost distrusa, iar sindicatele au fost absorbite in frontul muncitoresc german, organizat de nazisti.

Comunismul sau bolsevismul
Fondatorul ideologiei comuniste este Karl Marx. Acesta impreuna cu Friedrick Engels a elaborate teoria si tactica socialismului proletar revolutionar. In 1847 adera la Liga celor drepti, care in vara aceluiasi an devine Liga comunistilor. In 1848 redacteaza "Manifestul Partidului Comunist", in care este fundamentata conceptia comunista despre lume, teoria luptei de clasa a proletarului, rolul sau istoric de fauritor al societatii noi, comuniste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.