Totalitarismul

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.96

nivel: Liceu

Nazismul sau național - socialismul

Este o concepție ideologică și politică fascistă. Ea a fost promovată de partidul hitlesrist, Partidul Național- Socialist Muncitoresc din Germania înca din 1919.

Ideologia nazistă a fost expusă în lucrarea "Mein Kampf" ("Lupta mea"), scrisă de liderul Partidului Național- Socialist, Adolf Hitler. Fundamentul ideologiei naziste îl c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Totalitarismul

Nazismul sau național - socialismul

Este o concepție ideologică și politică fascistă. Ea a fost promovată de partidul hitlesrist, Partidul Național- Socialist Muncitoresc din Germania înca din 1919.

Ideologia nazistă a fost expusă în lucrarea "Mein Kampf" ("Lupta mea"), scrisă de liderul Partidului Național- Socialist, Adolf Hitler. Fundamentul ideologiei naziste îl constituie rasismul, elitismul, geopolitica, idei existente înca din sec. XIX la care au fost adaugate: naționalismul excerbat și antisemitismul.
Adolf Hitler ajunge în fruntea Partidului Național- Socialist German în 1921.

În urma alegerilor din 1932, naziștii devin cea mai puternică forță din parlament, iar Hitler este ales cancelar al Germaniei, de către președintele Hindenburg.

Având majoritatea absolută în parlament, Hitler a primit prin legea de împuternicire, puterea absolută în stat. Acest fapt semnifică dispariția Republicii de la Weimar și instaurarea în Germania a dictaturii. Foarte repede, toate partidele au fost scoase în afara legii ori s-au autodizolvat. Mișcarea sindicală a fost distrusă, iar sindicatele au fost absorbite în frontul muncitoresc german, organizat de naziști.

Comunismul sau bolșevismul

Fondatorul ideologiei comuniste este Karl Marx. Acesta împreuna cu Friedrick Engels a elaborate teoria și tactica socialismului proletar revolutionar. În 1847 adera la Liga celor drepți, care în vara aceluiași an devine Liga comuniștilor. În 1848 redactează "Manifestul Partidului Comunist", în care este fundamentată concepția comunistă despre lume, teoria luptei de clasă a proletarului, rolul său istoric de făuritor al societății noi, comuniste.

Doctrina comunistă este desăvârșită prin aportul teoretic și tactic al lui Vladimir Ilici Lenin, cel care transformă ideologia într-o tehnică de cucerire a puterii, prin intermediul unui partid revoluționar bine organizat. Din acest motiv ideologia se mai numește și marxism-leninism.

La începutul sec. XX, Rusia țaristă este un butoi cu pulbere, fiind dominată de un regim autocrat, ce păstra amprenta feudalismului și a subdezvoltarii economice.

Comuniștii (cunoscuți sub numele de bolșevici) au preluat puterea la 25 octombrie/7 noiembrie 1917 (revoluția din octombrie), prin ocuparea sediului guvernului provizoriu din Petrograd de soldații bolșevici. Guvernul provizoriu a fost demis, fiind instituit un guvern bolșevic avându-l în frunte pe I.V. Lenin.
"Totul pentru stat, nimic împotriva lui", "Oamenii de același sânge trebuie să aparțină unuia și aceluiași imperiu (Reich)" sau "Toată puterea în mâna sovietelor" au fost unele dintre devizele regimurilor totalitare ale secolului trecut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.