Tornadele

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.15

nivel: Liceu

Condițiile propice pentru formarea tornadelor apar atunci când un curent de aer rece întâlnește o masă umedă de aer cald, dând naștere unor enormi nori negri (numiți cumulonimbus). Acești nori generează o furtună cu tunete, în care urcă aerul mai cald, creând un curent puternic. În partea superioară a furtunii, vânturi puternice încep să se învârtă tot mai rapid, formând un vârtej. Vârtejul se rot[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tornadele

Condițiile propice pentru formarea tornadelor apar atunci când un curent de aer rece întâlnește o masă umedă de aer cald, dând naștere unor enormi nori negri (numiți cumulonimbus). Acești nori generează o furtună cu tunete, în care urcă aerul mai cald, creând un curent puternic. În partea superioară a furtunii, vânturi puternice încep să se învârtă tot mai rapid, formând un vârtej. Vârtejul se rotește în spirale din ce în ce mai strânse, mărindu-și viteza și înăltânduse spre nori. Apoi tornada coboară din nori și atinge pământul cu o mare violență.

Vânturile distrug aprope tot ce le stă în cale. Ridică în aer, până la mari înălțimi, o dată cu praful, care face tornada vizibilă, și mașini, trenuri, acoperișuri și oameni. Le „aspiră” în vârtej și le transformă în proiectile mortale atunci când le aruncă înapoi. Drumul tornadei poate fi detectat după distrugerile pe care le lasă în urma ei.
O tornadă ține, de obicei, câteva minute, dar cele puternice pot să dureze mai mult de o oră. O furtună care durează mai multe ore poate genera mai multe tornade pe o arie extinsă.

Viteza vantului este cuprinsa intre 60 si 300 - 400 km/h. In situatii exceptionale au fost inregistrate, cu ajutorul unor masuratori din satelit, viteze ale vantului de 500 km/h care au avut efecte devastatoare.
Tornadele sunt coloane de aer ce se rotesc repede, asociate cu puternice furtuni. O singura furtuna poate cauza mai multe tornade si o tornada poate avea mai multe vortexuri. Vantul este principala amenintare in cazul unei tornade. Aceste vanturi puternice pot distruge rapid cladiri si, in unele cazuri, intregi comunitati. Grindina este si ea asociata cu furtunile tornadice si este de asemenea capabila sa cauzeze pagube enorme in scurt timp.
Majoritatea tornadelor apar intre orele 16.00 si 18.00 cand atmosfera joasa este cea mai instabila.

Diametrul spiralei unei tornade este cuprins intre cateva zeci si cateva sute de metri, uneori insa inregistrandu-se si tornade de dimensiuni mult mai mari(pana la 200 - 300 km). Fenomenele similare care se produc deasupra oceanelor poarta numele de trombe, masa de aer in rotatie fiind incarcata cu picaturi aspirate de curentii turbionari ascendenti. In cadrul tornadelor, miscarea de rotire se produce un sensul acelor de ceasornic in emisfera sudica si in sens invers in emisfera nordica.

Loc de manifestare:

Cele mai numeroase tornade se formeaza in partea centrala a SUA si in Australia. Tornadele se pot produce si in Japonia, in Africa de Sud si in Europa. In SUA, anual se produc intre 800 si 1200 tornade, dar numai cateva sunt periculoase(31%). Recordul a fost inregistrat in anul 1974, cand s-au format 150 de tornade violente care au provocat moartea a 392 persoane si pagube de 1 miliard de dolari. In anul 1925, o singura tornada a produs moartea a 695 de persoane si pagube de 40 milioane de dolari.

Combatere:

Tornadele se desfasoara pe arii mai restranse, dar sunt extrem de periculoase datorita fortei deosebite a vantului. Desi tehnicile actuale, bazate pe inregistrari satelitare, permit stabilirea traiectoriilor tornadelor si alertarea populatiei, pagubele se mentin ridicate. Alarmarea populatiei s-a imbunatatit mult in ultimele decenii, in special, progreselor realizate in dotarea satelitilor meteorologici, in constrirea unor radare performante(radare Doppler) si in realizarea unor modele tot mai precise, care permit stabilirea cu exactitate a traseelor urmate de catre aceste furtuni. Astfel, in prezent alarma in cazul tornadelor se da cu cateva ore inainte de producerea fenomenului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.