Toponimia comunei Francesti

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Documentar, satul Francesti a fost intemeiat in anul 1395 printr-un document de donatie din timpul lui Mircea cel Batran prin care un franc, un negustor, primeste partea de sud-vest a tinutului comunei Francesti cu viile, pestele, mierea, ceara pentru intarirea comertului cu negustorii straini. Progresul ce se desprinde din aceste date isi avea limitele sale; schimbul se marginea la vanzarea unor [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Toponimia comunei Francesti

Documentar, satul Francesti a fost intemeiat in anul 1395 printr-un document de donatie din timpul lui Mircea cel Batran prin care un franc, un negustor, primeste partea de sud-vest a tinutului comunei Francesti cu viile, pestele, mierea, ceara pentru intarirea comertului cu negustorii straini. Progresul ce se desprinde din aceste date isi avea limitele sale; schimbul se marginea la vanzarea unor prisoase si la cumpararea unor marfuri de lux.

Dar de fapt in intreaga tara si in aceasta parte a judetului Valcea (Valcea oras, targ infiintat de Mircea cel Batran), s-a desavarsit sistemul de obligatii (credinciosa slujba) si de privilegii (imunitatea) ale marilor feudali. In timpul domniei lui s-a stabilit formularul actelor de proprietate emise de cancelaria domneasca a Tarii Romanesti, ceea ce inseamna in practica fixarea in scris a regulilor juridice cu privire la proprietatea feudala.

Cercetarile actuale au dovedit ca localitatea Francesti, fiind asezata langa cetatea Buridava a jucat un rol important in dezvoltarea societatii traco-getice in aceasta parte a tarii. Pe aici treceau drumurile care legau Ocnita cu partea sud-vestica a Olteniei si cu partea nordica a acestei zone (Drumul Sararilor). In partea de nord a comunei Francesti se afla Dealul Cainesti, vatra acestei comune, unde se considera ca a fost ridicata o cetate din pamant care se afla cu deschidere spre toate vaile ce o imprejurau:

Valea Otasaului, Valea Melcerei si VaValea Bistritei cu un punct de observatie numit Varful celor Trei Hotare.In satul Genuneni se gaseste punctul Barloaga unde au fost descoperite piese din neolitic: topoare din piatra, secere, o rasnita si un mormant de incinerare a stabunilor. De aici rezulta ca teritoriul comunei Francesti a fost populat din vremuri stravechi si viata a continuat datorita conditiilor geografice si climaterice pana la formarea statelor feudale cand incep primele atestari documentare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.