Tomografia Computerizata

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.63

nivel: Facultate

Secventele de imagini CT* arata atat structurile osoase cat si tesuturile moi, inclusiv organe interne, muschi, tumori. Tonurile imaginilor (gama de nuante de la alb la negru, in functie de densitatea diferitelor structuri tisulare scanate) se cuantifica in unitati Hounsfield. Informatiile examenului (cu sau fara substanta de contrast) din multiple sectiuni transversale pot fi asamblate in imagini[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tomografia Computerizata

Secventele de imagini CT* arata atat structurile osoase cat si tesuturile moi, inclusiv organe interne, muschi, tumori. Tonurile imaginilor (gama de nuante de la alb la negru, in functie de densitatea diferitelor structuri tisulare scanate) se cuantifica in unitati Hounsfield. Informatiile examenului (cu sau fara substanta de contrast) din multiple sectiuni transversale pot fi asamblate in imagini 3-D prin programe grafice soft dedicate.

Indicatii
Datorita caracterului neinvaziv, rapiditatii si acuratetii informatiilor oferite, TC abdomino-pelvina a devenit metoda preferata de diagnostic a patologiei abdominale; este metoda de diagnostic preferata in urgentele medico-chirurgicale.

Indicatiile TC abdomino-pelvine:
1. diagnosticul durerii abdominale sau pelvine
2. diagnosticul maselor (cunoscute sau presupuse) sau colectiilor fluide, al tumorilor maligne (primare sau metastatice), al proceselor inflamatorii si al anomaliilor vasculare (stenoze, tromboze, anevrisme) abdominale sau pelvine
3. evaluarea traumatismelor regionale

4. clarificarea informatiilor oferite de alte explorari imagistice sau de laborator
5. evaluarea unor anomalii viscerale congenitale
6. ghidarea si controlul unor manevre (diagnostice sau terapeutice) minim invazive: punctia-biopsie renala sau hepatica, drenaj extern

7. planificarea terapiei (stabilirea tacticii operatorii in chirurgie, ajustarea dozei efective in radioterapie).
In diagnosticul oncologic este indispensabila, oferind informatii precise despre localizarea si apartenenta de organ a tumorii, dimensiunile acesteia, gradul de extinextensie de vecinatate (stadierea elementului T in clasificarea TNM), diseminarea loco-regionala (elementul N - adenopatie) si la distanta (elementul M - metastaza).

Pregatirea pentru examenul TC
Se recomanda suprimarea alimenttiei orale si a ingestiei de lichide cu mai multe ore inaintea TC, sau, in unele situatii, din seara ce precede examenul.Inaintea examinarii pacientelor de varsta fertila, datorita riscului radic, se indica clarificarea existentei unei posibile sarcini. Pacientul va purta o imbracaminte lejera in cursul examinarii.
Anumite accesorii metalice vor trebui indepartate inaintea examenului, intrucat interfera cu calitatea imaginilor (fermoar metalic, capse metalice, clame pentru par, ochelari, aparate auditive, punti dentare mobile).

Principiu de functionare
Tomograful computerizat este compus dintr-un tunel prin care gliseaza masa pe care este pozitionat pacientul. Masa gliseaza inainte si inapoi prin tunel, cu viteze diferite, in functie de zona examinata sau timpii explorarii. In interiorul carcasei tunelului se gaseste un cadru arcuat de care este fixat tubul de raze X, tub ce se roteste in jurul corpului pacientului in timpul progresiei mesei de examinare. In tunel, pe acelasi cadru, opus sursei de raze X, se gaseste detectorul in forma de arc.

In cursul unei rotatii complete a tubului, prin transmiterea unui fascicul de raze X in forma de evantai prin corpul pacientului, este achizitionata imaginea unei sectiuni (felii) subtiri. Cu fiecare rotatie, detectorul inregistreza 1000 de imagini. Un sistem dedicat de computere reconstruieste imaginile sectiunii de corp scanate in imagini bidimensionale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.