Toma Pahontu - un Ion de la oras

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.98

nivel: Liceu

Exista intre personajele, oricat de diferentiate ale romanului unui autor, un vadit aer de rudenie sufleteasaca, iar el se poate urmari si la Rebreanu. Toma Pahontu e, de fapt, un Ion al vietii politice si sociale oraseneste, in Romania deceniilor de dupa primul razboi, un Ion ahtiat de ascensiune, pe cat era celalalt posedat de patima stapanirii pamantului, insa un Ion de o constructie mai putin [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Toma Pahontu - un Ion de la oras

Exista intre personajele, oricat de diferentiate ale romanului unui autor, un vadit aer de rudenie sufleteasaca, iar el se poate urmari si la Rebreanu. Toma Pahontu e, de fapt, un Ion al vietii politice si sociale oraseneste, in Romania deceniilor de dupa primul razboi, un Ion ahtiat de ascensiune, pe cat era celalalt posedat de patima stapanirii pamantului, insa un Ion de o constructie mai putin metalica, mai putin tenace. In orice caz, si unul si celalalt platesc cu viata si se prabusesc in acelasi abis chiar in momentul victoriei lor.

Plamaditi din aceeasi pasta, Ion si Pahontu sunt totusi distinct individualizati, dupa locul si timpul in care i-a asezat autorul. In Toma Pahontu s-au reincarnate sufletele lui Ion al Glanetasului si al lui Apostol Bologa, imprumutand, parca, din varstele incheiate ale acestor eroi rapusi. Voluntar ca Ion si torturat de nelinisti ca Bologa, predestinat si insotit tot timpul de semne funebre, Pahontu inainteaza, dus de o putere mai presus de sine, catre mormantul presimtit, ce-l asteapta la capatul drumului.

Existenta lui Toma Pahontu este conceputa de Rebreanu in asemenea mod, incat eroul pare a-si asuma menirea ca prin caracterul sau sa imite modelul eroilor greci. Uciderea lui Pahontu este absurda si gratuita. Eroul Gorilei este mai putin rau decat raii pe care nicio pasiune nu-I inalta si la care insasi politica e doar un joc de obisnuinte. Plebeic in toata alcatuirea lui sufleteasca, candoarea lui pahontu e la nivelul ambitiilor lui interceptate. Sunt intr-insul elemente ale acelui arivism, din care Stendhal facuse evanghelia eroului sau.

Liviu Rebreanu s-a dovedit istoricul de sigura intuitie al societatii romanesti contemporane. Balciul politic din perioada interbelica, cu toata acea invalmaseala de straturi sociale, era cela mai indicat si cel mai prielnic mediu pentru situarea lui Toma Pahontu. A patrunde si a domina in aceasta lume n-ar fi trebuit sa fie greu pentru un ziarist exceptional si pentru un luptator calit in focul razboiului. Nici ingradirile, nici ambitiile lui Pahontu nu erau, dealtminteri, asa se inaccesibile, ca pe vremuri. E drept ca el dorea sa fie cunoscut in lumea buna si ca, din ziua in care intelege ca poate ravni la doamna Belniceanu, alt gand mai puternic nu-l stapaneste. Vointa lui de putere e de fapt o vointa de iubire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.