Titu Maiorescu si Criza formelor fara fond

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Facultate

De la o vreme insa, impactul cultural incepe a avea un caracter "capitalist" dominat de vectorul intereselor comerciale, pe care metropolele apusene aveau dorinta sa le fructifice pe piata noastra locala. S-a aratat, si nu e locul a se reveni acum asupra problemei, ca o piata capitalista, fie incipienta, fie dezvoltata, nu poate functiona decat sub protectia unei linisti depline asigurata printr-o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Titu Maiorescu si Criza formelor fara fond

De la o vreme insa, impactul cultural incepe a avea un caracter "capitalist" dominat de vectorul intereselor comerciale, pe care metropolele apusene aveau dorinta sa le fructifice pe piata noastra locala. S-a aratat, si nu e locul a se reveni acum asupra problemei, ca o piata capitalista, fie incipienta, fie dezvoltata, nu poate functiona decat sub protectia unei linisti depline asigurata printr-o legislatie adecvata, printr-o retea politieneasca eficienta si prin existenta unei retele tehnice, constand in drumuri, porturi, banci, Camere de comert etc.

Ce era mai usor de realizat, era introducerea legislatiei occidentale, prin care sa fie asigurati comerciantii straini ca nu vor avea surpriza unor interventii arbitrare, abuzive, de genul celor pe care le ingaduiau oricand moravurile despotice ale vizirilor turci. A fost deci data sarcina juristilor nostri sa traduca in limba tarii codurile necesare, incepand cu cel de comert italian, cu cel civil francez, cel penal, cele de procedura elvetiene si, drept incoronare, insasi Constitutia belgiana, cum se si cuvenea unei tari care se dorea a fi, modest, o "Belgie a Orientului".

S-au improvizat de asemenea rapid o serie de instante de judecata, de la Judecatoriile de pace, la Tribunale, la Curti de apel si de Casatie. Cercetatorii istorici ai problemei, juristi fiind, au acordat o deosebita atentie acestor aspecte ale problemei. Mai putin au fost studiate "modernizarile", mai greu de infaptuit precum de pilda organizarea Bancilor, a Camerelor de comert si mai ales executarea lucrarilor de "geniu rural" anume construirea de drumuri si poduri, de cai ferate, de porturi si antrepozite.

Problema isi asteapta inca istoricul in masura sa stabileasca statisticile, cartografierile si analizele economice lamuritoare, inclusiv a intregii probleme a regimului vamal si fiscal, sub toate aspectele complexe a procesului de iesire din sistemul turcesc, ca si a razboaielor noastre vamale cu Austria pana la stadiul in care am putut proclama o politica de "prin noi insine", de asa-zisa autonomie economica deplina.

Ar mai ramane inca de studiat si necesitatea in care ne-am aflat de a proclama independenta statala si nationala, "modernizarea" in stil occidental a tarii avand si intelesul de a ne arata categoric altceva decat o tara cu Turcia suzerana si cu Rusia protectoare. Intreaga noastra actiune de "modernizare" avea deci intelesul clar al unei lupte pentru independenta, mergand pana la "autocefalia" bisericeasca si la secularizarea averilor manastiresti, probleme care asteapta inca o adancita analiza sociologic-istorica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.