Titu Maiorescu Bacalaureat

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.52

nivel: Liceu

Titu Maiorescu:Principalii reprezentanți care au avut influență asupra sistemului estetic maiorescian au fost Immanuel Kant, întemeietorul filozofiei clasice germane, Hegel, principalul clasic al filozofiei lor și Schopenhauer, ilustru profesor de renume mondial, contemporan cu Titu Maiorescu.

De la Kant, Maiorescu a preluat „teoria autonomiei fenomenului artistic”, văz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Titu Maiorescu Bacalaureat

Titu Maiorescu:Principalii reprezentanți care au avut influență asupra sistemului estetic maiorescian au fost Immanuel Kant, întemeietorul filozofiei clasice germane, Hegel, principalul clasic al filozofiei lor și Schopenhauer, ilustru profesor de renume mondial, contemporan cu Titu Maiorescu.

De la Kant, Maiorescu a preluat „teoria autonomiei fenomenului artistic”, văzut de filozof ca o finalitate fără scop. Titu Maiorescu preia ideea și consideră actul artistic fără o preocupare practică, având conținut moralizator prin realizarea estetică. Se naște astfel conceptul de „artă pentru artă”.

De la Hegel, Maiorescu a preluat concepția despre „frumos”, care este mainifestarea ideii absolute în forme sensibile. Pentru Maiorescu frumosul este „manifestarea ideii înțeleasă ca sentiment în formă sensibilă”.

Lucrarea care l-a influențat foarte mult a fost „Lumea ca voință și reprezentare” de Schopenhauer, în care acesta susține că esența vieții este voința oarbă de a trăi, care generează toate suferințele umane. Titu Maiorescu preia această idee și găsește un antidot la acest egoism feroce în artă.

El susține această posibilitate de a deveni mai bun prin emoția artistică în studiul „Comediile domnului I.L.Caragiale”. Aici Maiorescu explică legătura dintre etic și estetic, arătând că, dacă spectatorii s-au recunoscut pe scenă, înseamnă că autorul a reușit să ridice particularul la nivel de general artistic și să-i facă pe receptori să trăiască în afara timpului, pe scenă – și-a atins scopul moralizator.

Maiorescu analizează momentul literar din jurul anului 1860 și constată abundența creațiilor urâte, lipsa bogăției de idei, prezența unei retorici supărătoare, absența oricărui spirit critic, deci, un climat neprielnic dezvoltării noastre spirituale.

Cu înaltă conștiință civică și cu un simț artistic deosebit în alegerea valorilor, Maiorescu își asumă rolul de SPIRITUS RECTOR – critic de direcție.Un studiu important care susține poziția lui este „O cercetare critică asupra poeziei române de la 1867”.

La baza acestui studiu stă definiția lui Hegel despre frumos: manifestarea ideii face referire la conținut, în timp ce „materia sensibilă” face referire la formă.Studiul are două părți distincte care se intitulează „Condiția materială a poeziei” și „Condiția ideală a poeziei”. Mai întâi autorul încearcă să stabilească o legătură între literatură și alte arte sau știință.

Descoperă astfel faptul că toate celelalte își găsesc materialul în lumea înconjurătoare. Doar literatura lucrează cu material sensibil: materialul constă în: imaginile provocate în fantezia noastră de auzirea cuvintelor (CUVÂNTUL → IMAGINE → SENTIMENT (→ MECANISM)).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.