Titu Maiorescu - principii estetice

5x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

determinat de critici aduse teatrului lui Caragiale de presa liberala a vremii, Maiorescu si-a dat seama ca e cazul sa intervina pentru a explica din punct de vedere estetic raportul dintre arta si realitatea sociala si pentru a raspunde la intrebarea daca arta are sau nu o misiune moralizatoare.Opera lui Caragiale este originala si s-a inspirat din realitatea vremii. Maiorescu crede ca arta are o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Titu Maiorescu - principii estetice

determinat de critici aduse teatrului lui Caragiale de presa liberala a vremii, Maiorescu si-a dat seama ca e cazul sa intervina pentru a explica din punct de vedere estetic raportul dintre arta si realitatea sociala si pentru a raspunde la intrebarea daca arta are sau nu o misiune moralizatoare.Opera lui Caragiale este originala si s-a inspirat din realitatea vremii. Maiorescu crede ca arta are o misiune morala.

Arta este morala nu prin tendintele sociale pe care le reflecta, ca idee, ci prin insusi procesul de creatie estetica, deci ca forma, morala fiind arta realizata estetic si imorala cea nerealizata estetic.
Nu scoate eticul in afara esteticului. il apara pe Caragiale de acuzatia de imoralitate si il elogiaza pentru originalitate si valoare artistica.Maiorescu fiind mai intai critic al culturii, studiile sale consacrate fenomenului literar nu sunt numeroase.

Intuieste geniul eminescian si ii fixeaza locul in literatura romana, in 1870, dupa V. Alecsandri, numindu-l "poet in toata puterea cuvantului". E elogiat Alecsandri doar cu ciclul "Pasteluri", iar Eminescu doar ca autor al poeziilor "Epigonii", "Venere si Madona", "Mortua est".In articolul "Eminescu si poeziile lui" (1889) el asaza intr-un loc redimensionat pe Eminescu. El demonstreaza fundamentarea limbii poetice romanesti datorata lui Eminescu.

TEORIA FORMELOR FARA FOND a aparut in articolul "In contra directiei de astazi in cultura romana" (1868)Bazandu-se pe faptul ca in perioada sa modernizarea vietii publice la noi a insemnat imprumutarea unor forme democratice din Europa, fara sa le corespunda fondul necesar autohton, criticul considera ca nu trebuie sa se imprumute din Occident aceste forme, ci trebuie ridicat fondul cultural autohton la inaltimea acestor forme:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.