Titu Maiorescu - Junimea si Convorbiri literare

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.99

nivel: Liceu

Domeniile de manifestare ale spiritului critic maiorescian sunt numeroase: limba romana, literatura, cultura, estetica, filosofia. Studiile sale sunt de o importanta majora pentru literatura romana.
Studiul "O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867" are un puternic caracter didactic, urmarind sa initieze tinerii scriitori in problemele mai generale ale artei. Obiectivul propus d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Titu Maiorescu - Junimea si Convorbiri literare

Domeniile de manifestare ale spiritului critic maiorescian sunt numeroase: limba romana, literatura, cultura, estetica, filosofia. Studiile sale sunt de o importanta majora pentru literatura romana.
Studiul "O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867" are un puternic caracter didactic, urmarind sa initieze tinerii scriitori in problemele mai generale ale artei. Obiectivul propus de Titu Maiorescu era delimitarea raportului dintre forma si fond in poezie, de aceea isi imparte cercetarea in doua capitole: "Conditiunea materiala a poeziei" si "Conditiunea ideala a poeziei".

In "Conditiunea materiala a poeziei", se dovedeste ca poezia este "arta de a pune fantezia in miscare prin cuvinte", lucru realizat prin figuri de stil, tropi, licente poetice, expresivitate, dar mai ales prin utilizarea "cuvantului cel mai putin abstract", cuvantul fiind "organ de comunicare", sau prin utilizarea figurilor de stil - epitete, comparatii, metafore, personificari. Cealalta conditiune, "ideala" reprezinta exprimarea sentimentelor si pasiunilor. Criticul face o clasificare a obiectelor gandirii omenesti, astfel incat "iubirea, ura, tristetea, bucuria, desperarea, mania etc.

sunt obiecte poetice; invatatura, perceptele morale, politica etc. sunt obiecte ale stiintei niciodata ale artelor". Primele reprezinta obiectele poetice, deoarece sunt stari ce exista in viata oricarei persoane, pot fi intelese de toata lumea, avand un grad mai mare de sensibilizare asemanator cu cel al artelor. Celelalte nu pot deveni niciodata arte, intrucat nu sensibilizeaza, nu trezesc niciun sentiment, fiind neinteresante si neintelese de majoritate oamenilor. Obligatia poetului, spre deosebire de cea a omului de stiinta, care sustine adevarul, este de a se expune in fata cititorului, prin intermediul limbajului figurativ.

Atat artele frumoase, cat si poezia sunt realizate in urma repaosului intelectual, redand satisfactia spiritului omenesc, pe cand stiinta produce fenomene cu efecte nelimitate, in continua schimbare.
Intr-o perioada in care cultura romana se afla intr-o stare instabila, Titu Maiorescu intrevede o speranta in ceea ce priveste evolutia literaturii romane. Prin lucrarea sa "Directia noua in poezia si proza romaneasca" face o selectie intre artistii vremii, aratand "adevaratele valori".In poezie, reprezentanti de frunte erau Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu si Bodnarescu, iar in proza sunt mentionate nume ca Odobescu, Slavici, Xenopol, P.P. Carp.Tot in aceasta lucrare, Maiorescu aminteste si de "talentele inferioare", care aspirau fara fundament la statutul de artist.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.