Tismana - compunere

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.74

nivel: Liceu

Totul era atat de frumos,iar vrabiutele ne incantau auzul cu ciripitul lor mladios. Apropiindu-ma usor de sunetul care imi tulburase gandul,am observat raul Jiu ce se scalda in albia-i proprie si se unduia usor la adierea vantului facand si copacii sa fredoneze si sa danseze pe un ritm cunoscut numai de ei.

Din Targu-Jiu spre apus soseaua oboseste de numeroase vai si valcele,podu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tismana - compunere

Totul era atat de frumos,iar vrabiutele ne incantau auzul cu ciripitul lor mladios. Apropiindu-ma usor de sunetul care imi tulburase gandul,am observat raul Jiu ce se scalda in albia-i proprie si se unduia usor la adierea vantului facand si copacii sa fredoneze si sa danseze pe un ritm cunoscut numai de ei.

Din Targu-Jiu spre apus soseaua oboseste de numeroase vai si valcele,poduri si podete peste care are de trecut. In dreapta,doar la cativa kilometri,muntele se salta burusc,ridicandu-se ca un zid spre miazanoapte. Urmeaza apoi o padure deasa ce lasa pentru privirile noastre doar o dara de cer ca un petic ratacit prin imensitatea Universului.

Muntii misteriosi ai Valcanului isi fac aparitia cu crestele lor prafuite cu zapada cernuta prin sita cerului. Ma simteam intimidata de maiestuosul lant muntos care isi ascundea in negura vremurilor secretele trecerii timpului peste el. Am facut cateva poze pentru a opri pret de cateva secunde timpul pe loc si sa pot imortaliza minunatul peisaj ce mi se destainuia fara nici o retinere.

Printre ramurile ce inchid zarea se observa un turn,apoi turnurile amandoua,iar apoi Tismana toata,imprejmuita de ziduri ingalbenite peste care se observa trecerea timpului cu o poarta uriasa. Deci,dupa mai multe popasuri si drumuri lungi am ajuns la Tismana. Am ajuns pe un taram feeric si nebanuit de mine.

La inceput am pasit cu sfiala,fiind intimidate de copacii ce isi faceau aparitia peste tot ca niste soldati devotati muntelui si care il pazeau,radacinile lor tasnind din stanca in stanca. Pornind spre Manastirea Tismana,Fantana Basarabilor ne atragea privirea si ne ademenea spre ea. Apa ei pura curgea lin,ceea ce ne dadea o senzatie de liniste profunda.

Muntii din vecinatatea manastirii isi faceau si ei aparitia,dar nu goi ca cei de pana acum,ci negri pentru ca padurile le imbracau calcarul din poale pana in crestet. De la manastire am aflat ca in vremurile crestine se dorea pastrarea vechii denumiri de Tismena,care inseamna lemn de tis,caci pentru a intari platoul de sub actuala manastire s-a folosit lemnul de tis.

Tismenei crestinate i se dadea din ce in ce mai multa importanta,iar pastorii din imprejurimi erau atrasi aici de peisajul pitoresc si de slujbele tinute de calugarii manastirii. Venind de la slujba crestina de ,,Sfintirea Apei’’,oamenii plecau acasa bucurosi si cu ceva de pret:apa sfintita de la Tismana. La picioarele manastiriii se afla jgheaburi ascunse,unde o apa cristalina tasneste usor,arcuindu-se pe un colt de stanca invelita in muschi.

Pe un perete de calcar doua pesteri isi inchid gurile,printre care intr-una dintre ele se afla calugarul Nicodim. Pintenul de calcar, peretele abrupt ,pesterile,izvorul de apa vie, l-au determinat pe ctitorul manastirii sa o construiasca tocmai in acest loc. Pe o distanta de 2-3 km apare frumosul munte Cioclovina,negru de cata padure il macina. Pare o veche piramida cu varful spre cer ce poarta pe frunte ruinele de piatra ale unui vechi schit.

Din munte,dincolo de coasta de rasarit a vaii ies doua izvoare ce se varsa in Tismana. Cum vine seara un adevarat rau de aer sanatos porneste din munte,pe Valea Tismanei ,in jos,alunecand ca pasarile prin vazduh. In munte,dincolo de manastire doua vile elegante isi fac aparitia,unde George Cosbuc isi petrecea vacantele. La poalele muntelui,iarba tremuranda de un verde combinat cu galben pai dansa la cea mai mica adiere a vantului. Strada era impaienjenita cu masini si turisti dornici de a afla cat mai multe noutati. Tismana este un adevarat colt de rai care ne incanta privirea,auzul si sufletul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.