Tiristoare, diace, triace

2x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.82

nivel: Facultate

Valoarea tensiunii anodice la care tiristorul se strapunge in polarizare directa (cu + pe anod si – pe catod) se numeste tensiune de strapungere in direct sau tensiune de intoarcere.

Aplicand un impuls pe poarta atunci cand tiristorul este polarizat direct, deschiderea acestuia are loc la o valoare mai mica a tensiunii anodice. Acest fenomen este reprezentat printr-o detlasar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tiristoare, diace, triace

Valoarea tensiunii anodice la care tiristorul se strapunge in polarizare directa (cu + pe anod si – pe catod) se numeste tensiune de strapungere in direct sau tensiune de intoarcere.

Aplicand un impuls pe poarta atunci cand tiristorul este polarizat direct, deschiderea acestuia are loc la o valoare mai mica a tensiunii anodice. Acest fenomen este reprezentat printr-o detlasare a caracteristicii I-U spre stanga (fig.14.3).

Din punct de vedere al functionarii , tiristorul poate fi schivalat cu doua tranzistoare, pnp si npn, dispuse cain figura 14.4. Aplicand un impuls pozitiv pe baza tranzistorului npn (T1), acesta se deschide, de asemenea se deschide si T2 a carui baza e conectata la colectorul lui T1. Ca urmare, colectorul lui T2, legat la baza lui T1, va furniza un curent care il mentine deschis pe T1 chiar in absenta semnalului initial.
Deschiderea tiristorului se numeste amorsare.

1. PARAMETRII ELECTRICI AI TIRISTORULUI

1.1. Principalii parametri electrici ai tiristorului sunt:

– tensiunea de strapungere in direct, VBR[V]
– tensiunea de poarta, de amorsare, VGT[V]
– tensiunea inversa continua, VR[V]
– curentul continuu direct de poareta, de amorsare, IGT[A]
– curentul anodic direct mediu, IFAV

1.2. Pentru aplicatii sunt importanti si urmatorii parametri:

– curentul continuu direct de mentinere, IH(IHOLD)[A]
– curentul de acrosaj, IL (ILATCH)[A]
– viteza critica de crestere a curentului anodic, dI/dt [A/us]
– viteza de crestere a tensiunii anodice, dV/dt [V/us]
– timp de dezamorsare prin comitarea circuitului, tq [s]

1.3. Parametrul IH caracterizeaza trecerea tiristorului din starea de conductia in starea de blocare. Daca se micsoreaza curentul anodic printr-un tiristor amorsat, exista o valoare critica a acestuia pentru care tiristorul iese din conductie si se blocheaza. Valoarea critica a curentului anodic pentru care tiristorul dezamorseaza se numeste curent de mentinere.

Daca tensiunea aplicata intre anod si catod este alternativa, iar poarta este atacata in impulsuri sincrone cu frecventa tensiunii anodice, atunci tiristorul amorseaza pentru fiecare semialternanta pozitiva a tensiunii anod-catod si dezamorseaza pentru semialternantele negative. Cunoscand IH se poate determina momentul de tip din semialternanta pozitiva in care tiristorul dezamorseaza.

1.4. Parametrul IL caracterizeaza trecerea tiristorului din starea de blocare in starea de conductie. La aplicarea unui impuls pozitiv pre poarta, curentul anodic incepe sa creasca de la 0 la valoarea maxima pe care i-o ingaduie rezistenta circuitului exterior.
Daca impulsul pe poarta se intrerupe ininte de a ajunge curentul anodic la o valoare critica, atunci tiristorul nu amorseaza.
Valoarea critica a curentului anodic pentru care tiristorul amorseaza chiar daca se intrerupe semnalul pe poarta se numeste curent de acrosaj.
Observatie: Cunoasterea lui IL este necesara pentru determinarea duratei minime a impulsului pe poarta.

1.5. Viteza critica de crestere a curentului anodic(d/dt). La amorsarea unui tiristor, tensiunea la bornele sale nu cade instantaneu la zero si curentul creste dupa o lege care depinde de impedanta circuitului exterior. Puterea disipata de tiristor este cu atat mai mare cu cat curentul anodic creste mai repede. In momentul amorsarii, conductia se face intr-o zona mica in jurul portii. Ca urmare, densitatea de curent e mare. Daca puterea necesara a fi disipata depaseste puterea disipata maxima a dispozitivului, acesta se distruge.

1.6. Viteza de crestere a tensiunii (dV/dt). O viteza excesiva de crestere a tensiunii anodice poate duce la deschiderea tiristorului in absenta semnalului de poarta la o valoare mai mica decat VBO. Acest fenomen se datoreaza capacitatii interne a tiristorului, care se incarca la un curent i=c dV/dt. Acest curent poate fi suficient, daca dV/dt e mare, pentru a declansa amorsarea.
Daca viteza de variatie a tensiunii anodice este mare (de exemplu cea data de bobina de inductie de la automobile pentru un circuit de aprindere electronica cu tiristor), atunci tiristorul se deschide prin efect dV/dt si se poate distruge prin efect dI/dt.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.