Tiristoare

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.31

nivel: Liceu

Intrarea tiristorului in conductie se obtine "injectand" in grila un impuls pozitiv de curent, de amplitudine si durata corespunzatoare. Curentul de comanda al tiristorului se considera avand sens pozitiv cand intra in grila (circula de la grila spre catod). Cu cat curentul de poarta creste, cu atat se micsoreaza valoarea tensiunii anodice la care apare comutatia. Toate dispozitivele de comutatie [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tiristoare

Intrarea tiristorului in conductie se obtine "injectand" in grila un impuls pozitiv de curent, de amplitudine si durata corespunzatoare. Curentul de comanda al tiristorului se considera avand sens pozitiv cand intra in grila (circula de la grila spre catod). Cu cat curentul de poarta creste, cu atat se micsoreaza valoarea tensiunii anodice la care apare comutatia. Toate dispozitivele de comutatie inclusiv tiristorul, poseda doua stari extreme de functionare: blocare si conductie.

Trecerea tiristorului din starea blocata in starea de conductie se realizeaza cu ajutorul grilei (electrod de comanda).
- in stare blocata, tiristorul este dezamorsat si se comporta intre anod si catod ca un intrerupator deschis (rezistenta anod-catod foarte mare - pana la zeci de M, curent anodic neglijabil si tensiune anod-catod egala cu tensiunea de alimentare).

in stare de conductie, tiristorul este amorsat si intre anod-catod se comporta ca un intrerupator inchis (rezistenta anod-catod neglijabila - ohmi sau zeci de ohmi, curent anodic egal cu curentul de sarcina si cadere de tensiune foarte mica 1...2 V)Caracteristica si parametrii principali ai tiristorului.Caracteristica tensiune-curent a tiristorului permite definirea principalilor parametrii ai tiristorului, specificati si in cataloagele firmelor producatoare:

Curentul mediu redresat Imax sau curentul nominal al tiristorului= valoarea recomandata de firma producatoare pentru curentul tiristorului in conductie si care asigura o functionare indelungata. Producatorii specifica valoarea lui Imax pentru tiristoare cu un anumit tip de radiator sau fara radiator.Tensiunea inversa de varf de lucru in stare blocata Uinv max = tensiunea de varf maxima admisa, la functionare in stare blocata, cu polarizare inversa.

Tensiunea directa de varf de lucru in stare blocata UAK max = tensiunea de varf maxim admisa, la functionare in stare blocata, cu polarizare directa.Curentul continuu de mentinere Imin = curentul continuu minim care trebuie sa circule prin tiristorul amorsat, pentru ca tiristorul sa se mentina in stare de conductie .Curentul de grila de amorsare IGT = curentul de grila minim necesar pentru a provoca amorsarea.Tensiunea de amorsare VGT = tensiunea intre grila si catod pentru care tiristorul se amorseaza cu certitudine (pentru o tensiune mica anod-catod).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.