Tirania majoritatii vs monopolul celor putini

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.64

nivel: Liceu

Cei multi sunt o forta tocmai cand isi incalca statutul de cetateni ai statului de drept, ca in cadrul revolutiei, al mineriadelor, al loviturii de stat sau al declansarii unui razboi civil sau armat si aceasta pentru putin timp. Cetatenii dispersati nu constituie un pericol prea mare pentru ordinea de drept. Organele de coercitie ale statului intra in panica cand oamenii se aduna, cand se grupeaz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tirania majoritatii vs monopolul celor putini

Cei multi sunt o forta tocmai cand isi incalca statutul de cetateni ai statului de drept, ca in cadrul revolutiei, al mineriadelor, al loviturii de stat sau al declansarii unui razboi civil sau armat si aceasta pentru putin timp. Cetatenii dispersati nu constituie un pericol prea mare pentru ordinea de drept. Organele de coercitie ale statului intra in panica cand oamenii se aduna, cand se grupeaza, cand incep sa aiba o directie foarte ferm prezentata.

Cum poate coexista majoritatea cu minoritatea? Ce fel de parghii exista intr-o societate si cum se intretin ele, pentru ca sa existe legalitate? Frica de lege sau implicarea fortelor de ordine nu explica in intregime linistea sociala, care este insasi substanta legalitatii, a traiului in parametrii legii. Cetatenii unui stat trebuie sa aiba racordari mult mai adanci intre ei decat o legislatie comuna.
Parghiile linistii sociale, pe care cred ca se bazeaza linistea Romaniei, sunt unitatea lingvistica a majoritatii, fondul religios si cultural al acesteia, relatiile de rudenie si de viziune comune.

In Romania legalitatea regimului democratic nu sta preponderent in lege ci in cutumele vietii interioare si sociale ale romanilor. Exista ordine acolo unde exista bun simt mai intai si apoi lege. In comunitatile mici sau medii legalitatea coercitioneaza numai pe unii membri ai societatii cu precadere, recunoscuti ca elemente turbulente. Recidivistii si infractionalistii minori sunt pusi intr-un index aparte, atat pentru organele care sustin legitatea cat si pentru comunitatea unde ei se afla.

Memoria comunitatii retine imaginea unei crime, a unui viol, a unui deces dubios petrecut in arealul ei si sanctioneaza pe viitor astfel de acte neomenesti mai intai si apoi ilegale. Romania inca gandeste omeneste legea, aspectul legal al comportamentului uman si aceasta e un lucru foarte bun. Cand vom ajunge sa implinim legea fara sa ne gandim la oameni, la cei pe care ii sanctionam prin intermediul ei, ajungem sa traim o viata lipsita de relatii firesti, umane.

Cine sunt cei putini si cum putem sa decidem impotriva lor cand ei sunt infractionalisti? Majoritatea are sentimentul ca ei sunt intangibili. Uneori se mai intampla si reversul acestei situatii. Numai ca majoritatea nu poate decide legal vizavi de minoritatea asupra careia planeaza suspiciunea de ilegalitate, ci numai forurile judecatoresti pot decide sanctiunile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.