Tipuri de somaj ppt

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Somajul a devenit o problema , odata cu dezvoltarea industriala , incepand cu a doua jumatate a secolului al XVIII - lea , in perioadele de recesiune , cand intreprinderile industriale isi micsorau productia si, ca urmare, eliberau un numar important de muncitori, care deveneau someri.Somajul este un fenomen economic cauzat de crizele sau recesiunile economice, care consta in aceea ca o parte dint[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tipuri de somaj ppt

Somajul a devenit o problema , odata cu dezvoltarea industriala , incepand cu a doua jumatate a secolului al XVIII - lea , in perioadele de recesiune , cand intreprinderile industriale isi micsorau productia si, ca urmare, eliberau un numar important de muncitori, care deveneau someri.Somajul este un fenomen economic cauzat de crizele sau recesiunile economice, care consta in aceea ca o parte dintre salariati raman fara lucru, ca urmare a decalajului dintre cererea si oferta de forta de munca.

Cauzele somajului sunt:ritmul de crestere economica bazat pe productivitatea ridicata a muncii, care nu mai este capabil sa asigure o ocupare deplina a fortei de munca progresul tehnic, pe termen scurt, este generator de somaj criza economica modificarile de structura a ramurilor si sectoarelor economice emigrarea fortei de munca conjunctura economica si politica internationala nefavorabila.

Somajul frictional.Acest tip de somaj se refera la faptul ca nu toti cei care cauta activ un loc de munca au gasit sau acceptat unul la un anumit moment dat si, respectiv, nu toti cei care angajeaza mana de lucru isi vor fi completat toate locurile de munca vacante.Procesul de cautare este un element central in cadrul acestui tip de somaj: potentialii angajati cauta cea mai buna oferta, in vreme ce angajatorii incearca sa-si completeze locurile de munca vacante.

Imperfectiunea informatiei face ca atat ofertantii de mana de lucru, cat si cei care angajeaza sa doreasca sa obtina ceva mai bun (fapt care cere timp, de unde necesitatea procesului de cautare). Cu cat o persoana cauta mai mult timp, cu atat, probabil, salariile care i se ofera vor fi mai mari.

Atunci cand un somer incepe sa caute pentru prima oara de lucru, el se asteapta sa obtina salarii mari; cu cat perioada de somaj este mai lunga, cu atat el va deveni mai nerabdator si, in consecinta, cu atat mai mic va fi salariul pe care este pregatit sa il accepte. Durata medie a somajului va fi determinata de intersectia celor doua curbe; aceasta durata si deci dimensiunea somajului frictional pot sa scada prin imbunatatirea informatiilor existente pe piata cu privire la cererea si oferta de mana de lucru. Aceasta ar face ca So sa isi atinga maximul mai repede, deplasand in acest fel punctul de intersectie spre stanga.

O mare parte a somajului involuntar este data de somajul structural, ale carui caracteristici sunt asemanatoare cu cele ale somajului frictional, dar care se deosebeste de aceasta din urma prin aceea ca este determinat de modificari in compozitia fie a cererii, fie a ofertei de mana de lucru. El are doua dimensiuni. Este vorba mai intai de faptul ca poate proveni dintr-o nepotrivire intre calificarile necesare locurilor de munca vacante si cele de care dispun cei care cauta sa se angajeze. Pe de alta parte, aceasta nepotrivire poate sa fie de natura geografica, in sensul ca locurile de munca vacante se afla intr-o anumita zona, iar cei capabili sa fie angajati, in alta zona geografica. Ca exemple in acest sens ar putea fi: industria siderurgica, a mineritului sau agricultura.

Somajul structural este asociat de regula cu niveluri mai scazute de calificare profesionala; astfel absolventii de invatamant superior care isi vor pierde locurile de munca in urma unor modificari ale cererii sau tehnologiei dominante vor avea mai multe optiuni la dispozitie decat absolventii unor forme inferioare de invatamant sau vor asimila cu mai mare usurinta cursurile de recalificare.

A fost des intalnita opinia conform careia progresul tehnologic este creator de somaj structural. In contrast cu aceasta opinie, dinamicile de pana in prezent arata ca progresele in tehnologia dominanta sunt creatoare nete de locuri de munca si nu afecteaza in prea mare masura rata somajului structural.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.