Tipuri de leziuni cerebrale in traumatismele cranio-cerebrale

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.74

nivel: Facultate

Contuzia cerebrala. Spre deosebire de comotie, contuzia cerebrala implica leziune tisulara cu distructie capilara si hemoragie interstitiala. Contuziile pot determina un grad variabil de deficit neurologic. Ele au impact major putand fi sediul unei potentiale hemoragii, a edemului cerebral, sau a unui focar epileptogen. Leziunea axonala difuza intereseaza zona corpului calos, cadranul dorso-latera[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tipuri de leziuni cerebrale in traumatismele cranio-cerebrale

Contuzia cerebrala. Spre deosebire de comotie, contuzia cerebrala implica leziune tisulara cu distructie capilara si hemoragie interstitiala. Contuziile pot determina un grad variabil de deficit neurologic. Ele au impact major putand fi sediul unei potentiale hemoragii, a edemului cerebral, sau a unui focar epileptogen. Leziunea axonala difuza intereseaza zona corpului calos, cadranul dorso-lateral al mezencefalului si substanta alba subcorticala.

Un numar din ce in ce
mai mare de cercetatori crede ca nu se produce o rupere propriu-zisa a membranei axonului in momentul impactului, ci mai degraba apare o stare de "perturbare" functionala, ceea ce constituie substratul pentru modificarile intraaxonale ulterioare, ce duc la intreruperea continuitatii axonale. 4.Hematomul intracranian. Reprezinta cea mai frecventa cauza de craniotomie la pacientii cu trauma craniana. Hematomul intracranian apare pana la 23% din pacientii cu traumatism cranian sever. De obicei, hematoamele intracerebrale de mici dimensiuni se trateaza conservator prin imbunatatirea oxigenarii cerebrale si mentinerea in limite normale a PIC.

Hematoamele ce depasesc 3 cm sau determina deplasarea liniei mediane, la pacientii cu status neurologic alterat, vor necesita decompresie si evacuare chirurgicala imediata.5.Hematomul subdural. Prognosticul rezervat asociat acestui tip de leziune este in principal datorat injuriei cerebrale subiacente. Hematoamele subdurale se clasifica in: acute (aparute in primele 24ore), subacute (aparute intre 24 ore si 10 zile) si cronice (aparute dupa 10 zile). Cel mai frecvent se datoreaza lezarii venelor ce traverseaza dura mater. Aspectul CT este de "pata" alba densa, in contact cu calota craniana, ce se asociaza frecvent cu deplasarea liniei mediane sau hemoragie in substanta alba adiacenta.

Tratamentul de electie in hematomul subdural acut este craniotomia imediata si evacuarea acestuia. Exceptie face hematomul subdural de mici dimensiuni, asimptomatic. Datorita asocierii cu leziuni cerebrale subiacente, postoperator presiunea intracraniana se poate mentine crescuta, cu deplasarea liniei mediane. 6.Hematomul epidural. Incidenta este de aproximativ 3% in trauma craniana severa. Se asociaza frecvent cu fractura osului temporal ce presupune si ruptura arterei meningee medii.

Aspectul CT este caracteristic, de opacitate alba biconvexa. Evolutia clinica clasica presupune o perioada initiala de pierdere de constienta in urma impactului, urmata de revenire a statusului neurologic ("interval lucid") si apoi, in cateva ore apar cefalee, pierderea constientei si deteriorare neurologica progresiva. Tratamentul consta in interventie neurochirurgicala rapida cu evacuarea hematomului.
7.Hemoragia subarahnoidiana. Greene si colaboratorii12 au aratat o incidenta mai ridicata a hipertensiunii intracraniene la pacientii cu trauma craniana nepenetranta care prezinta chiar de la internare imagine CT de hemoragie subarahnoidiana, comparativ cu cei care nu au hemoragie subarahnoidiana in cadrul TCC.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.