Tipuri de cancer

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.80

nivel: Facultate

Cancerul cerebral

Creierul este format din celule nervoase (neuroni) și celule care asigură desfășurarea normală a activității și funcțiilor acestora (celule gliale). Aceste celule sunt protejate de 3 membrane reunite sub denumirea de meninge cerebral și acoperite apoi de structurile osoase ale scalpului. Oasele craniului sunt structuri dure, nedeformabile, astfel încât dezvoltarea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tipuri de cancer

Cancerul cerebral

Creierul este format din celule nervoase (neuroni) și celule care asigură desfășurarea normală a activității și funcțiilor acestora (celule gliale). Aceste celule sunt protejate de 3 membrane reunite sub denumirea de meninge cerebral și acoperite apoi de structurile osoase ale scalpului. Oasele craniului sunt structuri dure, nedeformabile, astfel încât dezvoltarea unei tumori intracraniene duce la apariția unei presiuni ce poate afecta sau distruge celulele nervoase.

Tumorile cerebrale pot fi primare (cu debut la, nivelul neuronilor, celulelor gliale, nervilor sau meningelui cerebral) sau secundare, caz în care se numesc metastaze cerebrale (cu origine la nivelul altor structuri). Metastazele cerebrale sunt mai frecvente și se întâlnesc de obicei în cancerul pulmonar, de sân sau de piele. Tumorile cerebrale primare cele mai frecvente apar la nivelul celulelor gliale, purtând denumirea de glioame.

Ele pot fi:
- benigne, cu margini bine delimitate și fără să invadeze țesutul alăturat, caz în care pot fi extirpate;
- maligne, care cresc rapid și se pot răspândi în alte regiuni ale creierului sau, mai rar, ale
corpului.

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin sau cancerul cervical apare în urma dezvoltării celulelor canceroase în zona colului
uterin. Cauza sa poate fi de natură virală (papilloma virus uman -HPV), tramsmisibil prin contact sexual.
Cancerul de col uterin are o evoluție lentă, de cca 10 -15 ani. Depistat precoce, el este vindecabil.

Cancerul colorectal

Cancerul colorectal reprezintă prezența celulelor canceroase în colon (ultimii 2 m ai intestinului gros), în rect (ultimii 20 cm din colon), sau în cec (o pungă situată în partea inferioară a abdomenului, respectiv prima secțiune a intestinului gros).

Deoarece rectul este o parte a colonului, cancerul de colon și rectal se confundă. Persoanele cu risc sunt cei ce suferă de următoarele boli: colită cronică ulcerativă (leziuni în țesutul care căptușește intestinul gros, boala Crohn, cancer de sân și persoanele cu antecedente familiale de cancer colorectal, sau cu antecedente de polipoză multiplă familială.

Cancerul esofagian

Esofagul este un tub gol prin care se transportă hrană și lichide din gât spre
stomac. Când cineva înghite, pereții musculari ai esofagului se contractă împingând hrana jos, în stomac.Glandele care căptușesc esofagul, produc mucus care umezește traiectul și face înghițirea mai ușoară. Esofagul e situat în spatele traheei și are aproximativ 25,4 cm

Cancerul care începe în esofag este de două tipuri : de tip carcinom și de tip adenocarcinom.
Carcinomul apare în celulele ce căptușesc esofagul. Acest tip de cancer apare în partea superioară și medie a esofagului.

Adenocarcinomul se dezvoltă de obicei în țesutul glandular din partea inferioară a esofagului. Tratamentul este același pentru ambele tipuri de cancer esofagian. Dacă cancerul se răspândește în afara esofagului, apare întâi în nodulul limfatic (nodul limfatic face parte din sistemul imunitar al corpului). Cancerul esofagian se poate răspândi în orice parte a corpului, inclusiv ficat, plămâni, creier și oase.

Factorii de risc nu se cunosc cu exactitate. Studiile arată că următorii factori duc la creșterea riscului de apariție a cancerului esofagian :
vârsta - majoritatea bolnavilor au peste 60 de ani.
sexul - este mai frecvent la barbați.
fumatul - este unul din cei mai importanți factori de risc.
consumul de alcool – este de asemenea un factor major de risc, în special dacă se asociază cu fumatul.
iritație de durată - la baza esofagului, din cauza acidului din stomac care urcă și irită țesuturile. celulele din această zonă irită, cu timpul se modifică și tind să pară asemănătoare

celulelor care căptușesc stomacul. Aceasta, este o stare premalignă care poate evolua într-un adenocarcinom.
alte tipuri de răniri ale esofagului, ca: îngurgitarea de leșie, substanțe caustice.
istoria medicală a pacientului - cel care a avut un cancer în zona capului, gâtului prezintă riscul de a avea un cancer esofagian.

S-au observat însă cazuri în care persoane ce prezentau aceste riscuri nu au făcut cancer la esofag, după cum alți bolnavi de cancer esofagian nu au prezentat nici unul din aceste riscuri. Studiile continuă în privința factorilor de risc ale cancerului esofagian. Cea mai bună cale de a preveni cancerul esofagian este de a renunța (sau a nu începe niciodată) la fumat și de a limita consumul de alco

Cancerul gastric

Cancerul de stomac apare cu o frecvență deosebită. El se manifestă cu precădere la persoanele de vârsta mai înaintată. Șansele de vindecare sunt excelente dacă boala este descoperită în faza timpurie. În stadii avansate prognoza este desigur mult mai sumbră.

Factori care măresc riscul îmbolnăvirii cu cancer la stomac :
Cauzele nu se cunosc cu exactitate, dar cu siguranță următorii factori joacă un rol important :
Consumul de alcool
Nicotina
Alimentele afumate
Alimentele prăjite, în speță grătarele
Alimente alterate, cu precădere pâinea mucegăită
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.