Tipuri de burse

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.67

nivel: Facultate

Burse private - infiintate si organizate de particulari sub forma de societati pe actiuni, asociatii comerciale. Reprezinta asociatii ale persoanelor fizice si juridice ce dau nastere unei noi persoane juridice care se autoreglementeaza si se autoguverneaza. Forma legala cea mai cunoscuta de sorginte americana o constituie corporatia fara scop lucrativ - in SUA ( NYSE, AMEX ), JAPONIA ( TSE ), C[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tipuri de burse

Burse private - infiintate si organizate de particulari sub forma de societati pe actiuni, asociatii comerciale. Reprezinta asociatii ale persoanelor fizice si juridice ce dau nastere unei noi persoane juridice care se autoreglementeaza si se autoguverneaza. Forma legala cea mai cunoscuta de sorginte americana o constituie corporatia fara scop lucrativ - in SUA ( NYSE, AMEX ), JAPONIA ( TSE ), CANADA ( Toronto, Montreal ), etc.

Burse infiintate si supravegheate de stat - indeosebi in tarile de drept latin ( Franta, Belgia,etc. )Fata de aceste modele in practica sunt o serie de variante, cele mai multe piete bursiere adoptind principiul autoreglementarii, institutia bursei avind in acest caz dreptul de a-si stabili in limetele legii, modul de organizare si functionare, prin elaborarea si adoptarea statutului si regulamentelor.

In Romania bursele de valori se infiinteaza si functioneaza conform Legii 525/2002, Art1, pct.9 " ca institutii de interes public, cu personalitate juridica, prin decizia de infiintare si autorizatia de functionare emise de CNVM ", iar bursele de marfuri conform OUG 27/2002 aprobata prin Legea 512/2002 sunt conform Art.12 " piete de interes public " si conform Art.5 " se constituie sub forma unei societati pe actiuni, persoana juridica romana ". ( E veche, in prezent avem Lg. 297/2004 )

Distingem deasemenea alte doua categorii de burse:Burse inchise - unde numarul de locuri este limitat iar un tert nu poate dobindi calitatea de membru decit daca obtine un loc din parte unui titular ( exemplu NYSE, iar la noi RASDAQ )Burse deschise - in care numarul de locuri nu este limitat, iar membrii se impart in membri fondatori si membri asociati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.