Tipuri de atrofie osoasa si clasificarea acestora in implantologie

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.76

nivel: Facultate

In 1985 MISCH si JUDY au stabilit 4 categorii principale de os disponibil pentru implantologie care urmeaza fenomenul de resorbtie naturala. Aceste 4 clase ofera un mod de abordare sistematizat pentru tratamentul pe implante. Subclasa A - os disponibil in toate dimensiunile: inaltime mai mare de 10 mm, latime de cel putin 5 mm, lungime M-D mai mare de 5 mm, inclinarea intre corpul implantului si p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tipuri de atrofie osoasa si clasificarea acestora in implantologie

In 1985 MISCH si JUDY au stabilit 4 categorii principale de os disponibil pentru implantologie care urmeaza fenomenul de resorbtie naturala. Aceste 4 clase ofera un mod de abordare sistematizat pentru tratamentul pe implante. Subclasa A - os disponibil in toate dimensiunile: inaltime mai mare de 10 mm, latime de cel putin 5 mm, lungime M-D mai mare de 5 mm, inclinarea intre corpul implantului si planul ocluzal nu depaseste 30º , raportul coroana-implant este mai mic de 1, impune ca inaltimea implantului sa fie mai mare de 12 mm. Este restaurata cel mai frecvent cu implante surub sau cilindrice.

Subclasa B - pe masura ce osul se resoarbe, latimea osului disponibil se reduce mai intii pe seama tablei vestibulare. Osul cortical este mai gros pe fata orala a osului alveolar. In primii 3 ani de la extractia dintilor latimea se reduce cu 40%. Inaltimea osoasa este de cel putin 10 mm, latimea este de 2,5-5 mm, lungimea de cel putin 15 mm, inclinarea osoasa este limitata la 20º , raportul coroana-implant este mai mic de 1 (pentru a reduce marimea fortei in solicitarile laterale). Se folosesc in special implante surub cu diametru mic sau implante lama, sau se transforma creasta in subclasa A prin aditie (grefare) sau osteoplastie si se folosesc aceleasi implante ca la subclasa A.

Subclasa C - resorbtia osului apare mai intii in latimea osului si apoi in inaltime. Deseori planseul bucal se afla la nivelul coamei crestei. Osul disponibil este deficient in una sau mai multe dimensiuni: inaltimea mai mica de 8-10 mm, latimea poate fi mai mica de 2,5 mm, angulatie mai mare de 30º, raportul coroana-implant este mai mare de 1. Exista 2 subcategorii: creasta cu inaltime inadecvata, C-i, si cu latime inadecvata, C-l. Se folosesc: tehnici de plastie si aditie si implante surub, sau implante subperiostale.

Subclasa D - Resorbtia osoasa pe termen lung poate duce la pierderea completa a osului alveolar, insotita de atrofia osului bazal. Atrofia severa determina: un maxilar complet neted, cu atrofia spinei nazale anterioare si a palatului pina la creasta zigomatico-alveolara, si o mandibula in creion, cu apofizele genii si gaura mentoniera pe coama crestei, muschii mentali se insera cu partea lor inferioara aproape pe coama crestei, iar buccinatorul poate aborda milohioidianul peste corpul mandibulei. Raportul coroana-radacina este mai mare de 5. Se trateaza foarte dificil prin implante; se recomanda grefe osoase autogene, iar dupa 6 luni, daca grefa a fost acceptata, se folosesc implante endoosoase sau subperiostale, in functie de clasa obtinuta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.