Tipologii ale cititorului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: Facultate

Decizia de a lectura o carte, in detrimentul celorlalte, este influentata de faptul ca intr-un text predomina unul dintre planuri. Chiar daca discursul nu este predominant in oricare dintre ceste puncte el poate fi recepatat astfel. Se evidentiaza ca definitia pe care a dat-o autorul cartii difera de definitia pe care o da individul in urma lecturii. Cauza este data de comnicarea prin intermediul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tipologii ale cititorului

Decizia de a lectura o carte, in detrimentul celorlalte, este influentata de faptul ca intr-un text predomina unul dintre planuri. Chiar daca discursul nu este predominant in oricare dintre ceste puncte el poate fi recepatat astfel. Se evidentiaza ca definitia pe care a dat-o autorul cartii difera de definitia pe care o da individul in urma lecturii. Cauza este data de comnicarea prin intermediul simbolurilor, care reprezinta surse de interpretare.

In cazul in care doi lectori care au citit aceeasi carte si au perceput acelasi plan ei se vor diferentia datorita semnificatiilor si sensurilor pe care le dau. Asa cum am mai spus, daca unul dintre ei stie ca celalalt a dat aceeasi semnificatie sau mai bine spus exista posibilitatea ca Sinele sa fie Celalalt, atunci sentimentul de unicitate intre cititor si carte se evapora, iar atitudinea lui va fi una nu de indiferenta, ci neutra.

In acest caz, cartea va dobandi caracteristicile strainului: de a fi aproape si departe in acelasi timp.Predominarea unui plan reflecta tipul de preferinte al individului, si repreinta un element constitutiv al individualitatii. Definirea identitatii se realizeaza in raport cu campul literar, iar absenta unei definitii indica lipsa preferintelor pentru un anumit gen de literatura, dar nu si pentru literatura.
In raport cu dezirabilitatea pentru un anumit gen de literatura am identificat urmatoarele tipologii de cititor:

a)Filosoful
Este cititorul rationalist. Trairile lecturii sunt determinate de Idee, criteriul principal de selectie a textelor. Pentru el important este ceea ce cartea transmite, mesajul pe care il comunica.Viziunea asupra textelor capata conotatii religioase, de aceea campul literar este "marea gradina a lui Dumnezeu: gasesti toate bunele si relele cate s-au revarsat pe pamant." (Luca Eugen).

Lumea interioara este formata in jurul "Bibliei", iar celelalte texte sunt (re)semnificate in funtie de aceasta. Corelatia intertextuala cuprinde doar lecturile care fac parte din definitia data Sinelui. Acest lucru nu inseamna ca restul textelor nu au fost citite, ci ca nu se potrivesc viziunii individului.

Ceea ce cartea a schimbat nu este viata, ci modul de a vedea si concepe exteriorul, este o atitudine spirituala: "Don Quijote ...m-a marcat si mi-a punctat foarte pregnant viziunea mea asupra vietii, asupra lumii." (Luca Eugen).Paul Bercheanu ne povesteste ca una dintre primele lecturi a fost "Despre eroi si morminte" si pe care a dorit foarte mult sa si-o achizitioneze, dorinta pe care si-a indeplinit-o. Atunci cand se ajunge la cartile fundamentale care au contribuit la dezvoltarea sa interioara ne spune despre Biblie, intorcandu-se imediat asupra cartii lu E. Sabato: "...cred ca, pentru mine cel putin, Biblia este un lucru important. (...)

Da' uite, ca tocmai va mentionasem de Ernesto Sabato cu Despre eroi si morminte (...) Si fara sa spun ca ma... deveneam brusc iluminat..." Bineinteles ca cercul lecturilor este mult mai larg, acestea reprezentand baza filosofiei sale. Iubesc intelepciunea si isi doresc sa ajunga intelepti: "esenta acumulata de mine am impartasit-o la altii.", de aceea niciodata lectura nu este considerata ca inchieiata. Adriana Georgescu intrebata de cantitatea continutului bibliotecii personale, ne raspunda ca sunt "numai 2000" de volume. Criteriul principal de selectie a cartilor este simbolul sau cum spune aceasta despre autorii preferati: "...scriitorii de simbol."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.