Tipologii ale cartii

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Facultate

a)Cartea ca mesaj
Lumea simbolica - cartea ca lume interioara- se contruieste in urma interactiunii dintre cititor si carte, prin intermediul comunicarii. Ceea ce ii diferentiaza pe lectori este perceptia mesajului, Ideii aferente discursului. In acceptiunea lui U. Eco se grupeaza in doua categorii: cititorul Model si Empiric. Acesta din urma este caracterizat ca fiind acel lector care "poa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tipologii ale cartii

a)Cartea ca mesaj
Lumea simbolica - cartea ca lume interioara- se contruieste in urma interactiunii dintre cititor si carte, prin intermediul comunicarii. Ceea ce ii diferentiaza pe lectori este perceptia mesajului, Ideii aferente discursului. In acceptiunea lui U. Eco se grupeaza in doua categorii: cititorul Model si Empiric. Acesta din urma este caracterizat ca fiind acel lector care "poate citi in multe feluri, si nu exista nici o lege care sa-i impuna cum anume sa citeasca, pentru ca adesea foloseste textul ca pe un ambalaj pemtru propriile-i pasiuni, care pot proveni din exteriorul textului, sau pe care textul i le poate starni in mod intamplator."

[1] In cazul analizei mele acesta este acel tip de cititor care nu-si are definita individualitatea. Nu-si construieste identitatea prin carte, ci se identifica cu interiorul discursului. Povestea trebuie sa reflecte scene din viata lui. Se instraineaza cu conditia sa-si regaseasca trairile sale, transpunandu-se intr-un fictiv real. Ceea ce urmareste nu este atat Ideea, cat trairile care oricand pot deveni reale.

Individualizarea este data de experienta simbolica "acumulata" si care nu reprezinta altceva decat potentiala sa viata: "aicea e rolul scriitorului in a sti sa redea, de a folosi expresiile care sa, sa te unga la suflet... (...), o carte buna este cea care reflecta realitatea, care... poate care se apropie de viata ta catusi de putin, (...) care vezi ca e ceva si o particica si din viata ta sau... cartile ... nu stiu: al doilea razboi mondial al lu` Sven Hassel care iarasi deja ti-e groaza, ti-e frica, traiesti momentele, de transpiri, deci te afli acolo in lupta sau in partea foametei in chinuri... (...) In momentul cand traiesti citind, atuncia, atunci o carte este buna." (Gheorghe Oprica)

"Cititorul Model - un cititor - tip pe care textul nu numai ca-l prevede ca pe un colaborator, dar pe care si cauta sa-l creeze. Daca un text incepe cu "A fost odata", el lanseaza un semnal ce imediat isi selectioneaza propriu-i cititor model, care ar trebui sa fie un copil sau cineva dispus sa accepte o poveste ce trece dincolo de intelesul obisnuit." Categoriei de fata apartin lectorii care percep cartea ca Idee, in functie de care se creaza criterile de judecare al unui discurs: daca transmite sau nu ceva.

Desfatarea este determinata de ceea ce cunosc, si mai putin de trairile din timpul lecturii. Costurile de descifrare fiind mari, individualizarea este simtita mai acut. Comportamentul de cautare este definit pe termen lung: "Nu cred ca mi-am schimbat de-a lungul timpului stilul de-a cauta carte serioasa, dura si care sa-ti puna pe tava probele existentei, framantarile ei... Nu m-am dus catre carte ieftina." (Tarcan Silvia)

b) Cartea ca substitut
Numarul diminuat al surselor de informatie si lipsa credibilitatii acestora face ca apelul la carte, in acest context, sa fie definit ca un comportament necesar, insa, atunci cand este perceputa ca indoielnica aceasta este refuzata: "...lumea neavand televizorul, (...) toata lumea citea mai mult. Salile erau pline la... orice spectacol. Dar cred ca asta se intampla si din faptul ca n-aveam alternative." (Elena Tiu) Privite din perspectiva prezentului, numarul mijloacelor de cunoastere a crescut si sunt considerate ca impediment in calea cunoasterii adevarate, simtit mai ales in cazul noi generatii:

"Eu nu spun ca de exemplu eu as fi citit la fel de mult daca era televizorul. Ca trebuie sa recunosc ca M. al meu ar fi citit ca mine daca n-ar fi avut... ar fi trait atunci. Acum calculatorul, internetul (...) te face sa devi... mult mai facil... comod sa iei informatia de pe..." (Elena Tiu) Nostalgia trecutlui se datoreaza faptului ca in prezent valoarea cartii, implicit a constructiei Sinelui prin intermediul ei, nu mai prezinta intaietate. Transparenta individualizarii prin carte nu mai este posibila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.