Tipologia serviciilor

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.23

nivel: Facultate

3.1 Necesitatea si oportunitatea clasificarii serviciilor
Sectorul serviciilor este constituit dintr-o mare varietate de activitati, rezultat al cuprinderii largi a acestui si diversitatii domeniilor de referinta. Astfel, din componenta acestui sector fac parte ramurile care, prin natura lor, intrunesc caracteristicile serviciilor - transport, telecomunicatii, comert, invatamant, sanatate, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tipologia serviciilor

3.1 Necesitatea si oportunitatea clasificarii serviciilor
Sectorul serviciilor este constituit dintr-o mare varietate de activitati, rezultat al cuprinderii largi a acestui si diversitatii domeniilor de referinta. Astfel, din componenta acestui sector fac parte ramurile care, prin natura lor, intrunesc caracteristicile serviciilor - transport, telecomunicatii, comert, invatamant, sanatate, etc. - si care alcatuiesc structura de baza a tertiarului, dar si alte activitati din celelalte compartimente ale economiei, cum ar fi: cercetare - proiectare, management, consultanta, prelucrarea informatiilor, etc, care se autonomizeaza sub forma serviciilor.

Continutul foarte diferit al acestor activitati ca si faptul ca se regasesc in toate sectoarele vietii economice si sociale, purtand amprenta specificitatii acestora, se reflecta in eterogenitatea sferei serviciilor, facand aproape imposibila tratarea ei globala nediferentiata. Apare, astfel, ca deosebit de necesara, structurarea serviciilor in categorii omogene, cu trasaturi comune si mecanisme proprii de evolutie. Necesitatea clasificarii serviciilor decurge, totodata, si din dinamismul inalt al acestora marcat nu numai printr-o crestere ci, mai ales prin diversificarea lor tipologica.

Pe un alt plan, nevoia gruparii serviciilor, a elaborarii unui sistem unitar, coerent de ordonare a lor, trebuie pusa in corelatie cu particularul productiei si consumului acestora. Astfel, in privinta productiei se remarca numarul mare de prestatori implicati in realizarea serviciilor, precum si diferentierea lor din punctul de vedere al formei de proprietate, scopului urmarit, modului de organizare, etc. De asemenea, consumul se caracterizeaza prin prezenta unor beneficiari individuali sau colectivi, finali sau intermediari, interni sau externi, etc., la randul ei, utilizarea serviciilor vizand satisfacerea efectiva a unei trebuinte sau crearea cadrului pentru acoperirea acesteia.

Diversitate si complexitatea serviciilor, cresterea locului si rolului lor in viata economica si sociala a tarilor lumii, completata de intensificarea prezentei serviciilor in ansamblul schimburilor internationale acutizeaza problema delimitarii acestora atat in raport cu alte activitati sau cu bunurile, cat mai ales intre ele, prin definirea unor categorii omogene, bine determinate.

Stabilirea unor frontiere clare, precise intre diferite grupe de servicii, desi dificila si labila, are o mare utilitate practica, privita in raport cu cerintele modernizarii conducerii proceselor economico - sociale, dar si teoretica si metodologica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.