Tipologia itemilor

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.75

nivel: Facultate

Itemii subiectivi solicita raspunsuri deschise, care in functie de volumul si amploarea raspunsului asteptat pot avea caracter restrictiv si extins (Radu, 2000; Moise, 2003). Itemii de tip rezolvare de probleme si cei de tip eseu (structurat sau nestructurat) constituie variantele de itemi subiectivi utilizati in evaluarea scolara (Mandrut, 2001; Cucos, 2007). Natura acestor itemi imprima o nota s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tipologia itemilor

Itemii subiectivi solicita raspunsuri deschise, care in functie de volumul si amploarea raspunsului asteptat pot avea caracter restrictiv si extins (Radu, 2000; Moise, 2003). Itemii de tip rezolvare de probleme si cei de tip eseu (structurat sau nestructurat) constituie variantele de itemi subiectivi utilizati in evaluarea scolara (Mandrut, 2001; Cucos, 2007). Natura acestor itemi imprima o nota subiectiva si calcularii scorurilor, a punctajelor chiar daca se elaboreaza un barem de corectare foarte riguros.

Fiecare dintre tipurile de itemi amintiti are avantaje si limite specifice si trebuie sa respecte criterii de formulare, de care depinde calitatea globala a testului (Radu, 2000; Moise, 2003). In elaborarea unui test docimologic, trebuie avuta in vedere complementaritatea si dificultatea gradata a tipurilor de itemi.

Itemi de tip eseu, cu patru variante rezultand din combinarea criteriului de clasificare dimensiune (restrans si extins) si cu cel de nivel de structurare a sarcinii (eseu structurat si eseu liber).
Item de tip eseu Exemplu:Compunere
Scrie o compunere de o pagina in care sa argumentezi apartenenta la specia pastel a poeziei "In vie" de Ion Pillat
Acest item este exemplu de item de tip eseu liber si, in acelasi timp, de eseu restrans.

Exemplul - Bacalaureat 2008, Limba si literatura romana, Subiectul III
Scrie un eseu de 2-3 pagini in care sa prezinti tema si viziunea despre lume, reflectate intr-un text poetic studiat, din opera lui Nichita Stanescu. In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.