Tipologia economiilor nationale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.72

nivel: Facultate

Chiar daca exista multe variante de a defini economia mondiala, consideram ca aceasta trebuie privita ca fiind rezultatul unui complex proces evolutiv, al dezvoltarii schimbului reciproc de activitati de la forme inferioare la forme superioare, de la simplu la complex. Insa pentru o intelegere corecta a "economiei mondiale", este absolut necesara o identificare a originilor, continutului si perspe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tipologia economiilor nationale

Chiar daca exista multe variante de a defini economia mondiala, consideram ca aceasta trebuie privita ca fiind rezultatul unui complex proces evolutiv, al dezvoltarii schimbului reciproc de activitati de la forme inferioare la forme superioare, de la simplu la complex. Insa pentru o intelegere corecta a "economiei mondiale", este absolut necesara o identificare a originilor, continutului si perspectivelor acesteia.Economia mondiala: origini, continut, perspective
Prin "economie" in sens larg se intelege ansamblul de actiuni ale unei comunitati umane care are drept scop producerea si consumul bunurilor.

Mult timp, fortele de productie, cu toate ca au cunoscut perfectionari de la o epoca la alta, au pastrat totusi un caracter individual; caracter care s-a putut observa pana in perioada revolutiei industriale. Drept urmare, schimbul reciproc de activitati se desfasura preponderent la nivel microeconomic, de gospodarie individuala, stiut fiind faptul ca economia avea in esenta un caracter inchis, obiectivul avut in vedere fiind autoconsumul. In secolul al XV-lea au loc marile descoperiri geografice, importantele cuceriri coloniale, care au permis includerea in circuitul economic a noi regiuni ale globului

Astfel, sfera spatiala a schimbului de marfuri se extinde, cuprinzand cele mai importante zone de pe mapamond. Piata mondiala nu trebuie inteleasa ca o notiune geografica ci ca una economica, ea reprezentand ansamblul tranzactiilor care au loc intre producatorii de marfuri de pe glob. Pentru a putea vorbi despre economie mondiala producatorii si consumatorii acelorasi categorii de bunuri trebuie sa se gaseasca in zone diferite ale globului.

Aparitia economiei mondiale a stimulat considerabil activitatea la nivel microeconomic, dezvoltarea manufacturilor fiind o prima consecinta. Aceasta dezvoltare a fost elementul care a determinat destramarea economiei inchise, locul acesteia fiind luat de catre economia orientata spre piata. Tara care a dominat piata mondiala in perioada manufacturiera a fost fara dubii Olanda; Anvers, Bruges, Gand, devenind importante centre ale comertului mondial, tocmai datorita marfurilor obtinute in manufacturi.

Chiar daca se derulau relatii comerciale intre toate continetele cunoscute la acea data, nu putem vorbi despre o economie mondiala propriu zisa, deoarece o specializare internationala in productie inca nu exista; relatiile marfa-bani nu devenisera atotcuprinzatoare.
Situatia se schimba radical odata cu prima revolutie industriala (sfarsitul secolului al XVIII-lea - inceputul secolului al XIX-lea). Revolutionarea fortelor de productie ale societatii traducandu-se printr-o crestere impresionanta a productivitatii muncii, activitatea la nivel microeconomic crescand fara precedent, fapt ce a determinat o adevarata goana dupa debuseuri.

In acest context "harnasamentele feudale" cad unele dupa altele iar piata interna se dezvolta intr-un ritm rapid. Revolutiile burgheze desfiintand faramitarea politica specifica feudalismului, lasa in urma lor state centralizate. Se creeaza asadar conditii pentru schimbul reciproc de activitati la nivel macroeconomic; este practic momentul nasterii economiilor nationale ca entitati de sine statatoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.