Tipologia deciziilor

3x puncte

categorie: Management

nota: 8.49

nivel: Facultate

Referat despre Tipologia deciziilor
O prima grupare a deciziilor vizeaza importanta obiectivelor urmarite,din acest punct de vedere , deciziile se clasifica īn:

- strategice: acele decizii care vizeaza activitatea de ansamblu a unitatii economice; problemele majore ale acesteia se īntind pe o durata de timp mai mare.De regula, deciziile strategice se refera la probleme p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tipologia deciziilor

Referat despre Tipologia deciziilor
O prima grupare a deciziilor vizeaza importanta obiectivelor urmarite,din acest punct de vedere , deciziile se clasifica īn:

- strategice: acele decizii care vizeaza activitatea de ansamblu a unitatii economice; problemele majore ale acesteia se īntind pe o durata de timp mai mare.De regula, deciziile strategice se refera la probleme privind dezvoltarea de perspectiva a organizatiilor.
- tactice : sunt cele care se refera la activitati partiale, la pobleme mai simple si concrete derivate din obiectivul sau obiectivele generale si care se īntind pe perioade de timp, de regula mai mici de un an, adesea un semestru, un timestru sau cāteva luni.Daca deciziile strategice intra īn competenta conducerii strategice, deciziile tactice se pot lua si la celelalte niveluri ale organizatiei.
- curente; acele decizii care se refera la problemele de zi cu zi cu care se confrunta organizatiile si care, evident, trebuie rezolvate operativ.Ele se iau la toate esaloanele managementului, fiind mai frecvente la nivelul mediu si inferior.
Din punct de vedere al frecventei elaborarii lor, deciziile se clasifica īn :
- periodice: care se iau la anumite intervale de timp, de regula odata cu demararea unor perioade de timp.La asemenea decizii se pot utiliza modele care pot usura munca decidentului si da un plus de precizie;
- neperiodice, caracterizare prin faptul ca au o mare neregularitate.Asemenea decizii nu pot fi pregatite din timp si, ca atare, nu se pot utiliza īntotdeauna metode moderne īn elaborarea lor;
- unice, caracterizate prin faptul ca se iau īn situatii exceptionale, care nu se mai repeta.
Īn functie de nivelul ierarhic la care se iau, deciziile pot fi:
- de nivel superior, atunci cānd sunt elaborate de conducerea superioara a organizatiei;
- de nivel mediu, atunci cānd se iau la nivelul mediu al conducerii, respectiv la nivelul sefilor de servicii, sectii, ateliere;
- de nivel inferior, atunci cānd se iau la nivelul sefilor de echipa sau de birou.Aceasta grupare a deciziilor se coreleaza cu aceea privind importanta obiectivelor urmarite, īn sensul ca, la nivelul conducerii superioare,preponderenta o au deciziile strategice, iar la nivelul conducerii inferioare , preponderenta o au deciziile curente.

Un alt criteriu de clasificare a deciziilor se refera la gradul de cunoastere a probabilitatii rezultatelor. Pot exista decizii certe sau īn conditii de certitudine, decizii de risc si decizii incerte. De asemenea, deciziile se mai pot clasifica si īn functie de sfera de curpindere a decidentului, īn :
-decizii individuale, evaluate de catre manager īn mod individual.De regula asemenea decizii se īntālnesc mai frecvent la esaloanele conducerii medii si inferioare.Ele vizeaza, de obicei, problemele curente cu care se confrunta managerii respectivi, avānd un caracter operativ;
-decizii colective, elaborate la nivelul conducerii superioare de catre organele de conducere participative ale unitatii.La elaborarea lor participa un numar mare de specialisti si de salariati care muncesc īn productie, fiecare aducānd experienta si cunostintele de specialitate. Deciziile colective sunt fundamentate riguros si au calitatea de a fi receptate mai rapid si mai usor de catre personalul salariat executant.

3 . O alta Clasificare a deciziilor
Simon grupeaza deciziile functie de masura ?n care procesul decizional poate fi pre-planificat, ?n decizii programate respectiv neprogramate [Simon].

Tip de decizie Caracteristici
Programate Structurate Repetitive, de rutina, reguli si procese decizionale cunoscute, deseori automate, de obicei presupun "lucruri" mai degraba dec?t oameni, pot fi delegate la nivele inferioare ale organizatiei.

Neprogramate
Nestructurate Noi, nerutiniere, regulile de decizie nu sunt cunoscute, au un grad ridicat de incertitudine, nu pot fi delegate la nivele inferioare, pot implica "lucruri", dar ?ntotdeauna implica oameni. Aceste doua categorii trebuie considerate ca doua extreme ale domeniului decizional. In realitate exista o serie de decizii care poseda caracteristici din ambele grupe. O alta clasificare a deciziilor se poate face in functie de gradul de cunoastere al decidentului referitor la rezultatul diferitelor alternative. Astfel, exista decizii ?n conditie de certitudine, risc si incertitudine.

In cazul conditiilor de certitudine si risc exista diferite tehnici de optimizare, ?nsa ?n cazul incertitudinii, teoretic nu exista suficiente date pentru ca decizia sa se poata lua. Motivul consta ?n faptul ca, prin definitie, luarea deciziei ?nseamna alegerea ?ntre alternative, iar daca acestea nu sunt cunoscute, alegerea nu se poate face. In practica ?nsa, decizia se ia prin utilizarea rationamentului si a informatiilor disponibile, estimarii valorilor si a probabilitatilor de aparitie a rezultatelor posibile. Astfel, practic, incertitudinea se transforma in risc.

Starea rezultatului - Explicatii
Certitudine
Exista un singur rezultat pentru fiecare alternativa si exista cunostinte complete si exacte referitoare la el.
Risc
Exista mai multe rezultate posibile pentru fiecare alternativa si fiecareia pot fi atasate o valoare si o probabilitate de realizare a rezultatelor.
Incertitudine
Numarul rezultatelor, valorile si probabilitatile nu sunt cunoscute.

Nivelul tactic este intermediar si realizeaza o combinare a caracteristicilor celorlalte doua nivele. La nivelul strategic, deciziile sunt mult mai dependente de factorul uman si de judecata umana. Asemenea decizii se bazeaza pe metoda ?ncercarii si erorii datorita gradului mare de incertitudine si ambiguitate precum si datorita faptului ca nu pot fi explorate toate posibilitatile. Acest tip de proces decizional se numeste euristic si se bazeaza pe "regula degetului" mai degraba dec?t pe reguli de decizie explicite. La nivelele operationale si tactice s-au dezvoltat suporturi formale pentru decizii cum ar fi, de exemplu, modelele de optimizare.
Conform lui Peter Drucker [Drucker] "Deciziile ar trebui sa se ia la cel mai de jos nivel posibil, care concorda cu natura lor, si c?t mai aproape de locul actiunii pe care o presupun". Astazi exista tendinta de a realiza acest lucru, si din acest motiv exista sisteme ce asista deciziile managerilor, specifice fiecarui nivel managerial.
Alte clasificari ale deciziei iau in calcul criterii referitoare la : numarul de persoane care participa la adoptarea deciziei (1), periodicitatea elaborarii deciziei (2) [Catana] si numarul criteriilor decizionale (3).

1) numarul de persoane care participa la adoptarea deciziei
- decizii unipersonale care sunt fundamentate si elaborate de o singura persoana, cu referire la problemele curente ale organizatiei; - decizii de grup a caror fundamentare este rodul conlucrarii unui anumit numar de persoane.
2) periodicitatea elaborarii deciziei
- decizii periodice elaborate la anumite intervale de timp;
- decizii aleatoare adoptate la intervale neregulate, greu de anticipat, necesitatea fundamentarii lor fiind determinata de factori necontrolabili; eficacitatea lor depinde decisiv de potentialul decizional al decidentului;
- decizii unice care reprezinta un caz de exceptie, neav?nd precedent si care probabil nu se vor repeta nici ?ntr-un viitor apropiat; eficacitatea lor depinde decisiv de potentialul decizional al decidentului.

3) numarul criteriilor decizionale
- decizii unicriteriale care presupun compararea alternativelor pe baza unui singur criteriu;
- decizii multicriteriale ?n cazul carora diferitele alternative se compara prin raportarea la doua sau mai multe criterii.

4.Elementele procesului decizional
Procesul decizional este definit ca fiind o serie de pasi care ?ncep cu analiza informatiei, continua cu selectarea dintre mai multe alternative si verificarea alternativei selectate pe problema aflata ?n studiu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.