Tipologia comunicarii - Comunicare si relatii publice

5x puncte

categorie: Marketing

nota: 7.45

nivel: Facultate

2. Comunicarea interpersonală
Relația „de la om la om” ce ia naștere în dialogul dintre doi interlocutori poartă denumirea de comunicare interpersonală. În cadrul firmei această comunicare este dictată de atribuțiile postului și obiectivele grupului. Atunci când un individ transmite o idee, opinie sau o informație unui alt individ sau unui grup de indivizi, are loc o cumunicare [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tipologia comunicarii - Comunicare si relatii publice

2. Comunicarea interpersonală
Relația „de la om la om” ce ia naștere în dialogul dintre doi interlocutori poartă denumirea de comunicare interpersonală. În cadrul firmei această comunicare este dictată de atribuțiile postului și obiectivele grupului. Atunci când un individ transmite o idee, opinie sau o informație unui alt individ sau unui grup de indivizi, are loc o cumunicare interpersonală.

Comunicarea interpersonală reprezintă acea trainică relație în care o persoană ascultă propria voce interioară și poartă un dialog cu sine. Astfel omul se consiliază pe sine, chestionându-se asupra trebuințelor și aspirațiilor sale, față cu propria sa conștiință morală.

- După modalitatea de exprimare, pot fi puse în evidență mai multe tipuri de comunicare orală, scrisă și nonverbală.
Comunicarea orală – transmiterea ideilor cuvântul rostit: conversație directă, discuție în grup, teleconferință.
- În funcție de numărul participanților, se poate face distincție între ipostazele comunicării de la persoană la persoană, în grup sau de la o persoană către un public larg, care presupun reguli și fac apel la tehnici diferite:

- Comunicare de la persoană la persoană (interpersonală) – în care sunt angajați doi indivizi poate avea un grad diferit de formalizare.
- Comunicare în cadrul grupului – funcționează grupuri și echipe pe structură și durată de funcționare permanente sau temporare.
- Comunicare în fața publicului – adesea angajatul este pus în situația să vorbească în fața unui auditoriu, fie că acesta este format din persoane din interiorul organizației sau din afara acesteia.

Cele mai utilizate forme ale comunicării orale sunt:
- Monologul
- Conferința - conferința clasică
- Conferința cu preopinenți
- Expunerea
- Discursul
- Predica
- Interpelarea
- Dialogul
- Dezbaterea
- Interviul

Comunicarea scrisă include rapoarte, memorii, scrisori, note și alte documente bazate pe cuvântul scris. Ea are un grad mai mare de exactitate decât comunicarea orală, având plus avantajul păstrării facile a informațiilor vehiculate.

3. Comunicarea nonverbală
Aceasta constă în transmiterea unui gând sau a unei idei fără cuvinte sau, dacă sunt utilizate și cuvinte, se transmite mai mult decât simplul lor înțeles literal. Stilul de exprimare, limbajul corpului și ambianța spațială sunt formele principale de comunicare nonverbală. Comunicarea nonverbală are un impact deosebit în transmiterea mesajelor.

Comunicarea nonverbală este, în fond, un element de psihologie a comportamentului. O altă componentă de aceeași factură, cu rol important în comunicarea interpersonală, este percpeția. Prin percepții diferite oamenii selectează și organizează informațiile în diverse moduri, care pot sau nu să reflecte realitatea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.