Tipologia apelor minerale din Romania

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.86

nivel: Facultate

Acest tip hidrochimic, care are cea mai mare extensiune spatiala, si cu concentrare deosebita in Carpatii Orientali si la contactul cu Depresiunea Transilvaniei, precum si in partea vestica a tarii, este impus de cele peste 3000 de aparitii. Principalele zacaminte au fost valorificate inca de la sfarsitul secolului al. XVIII-lea si au determinat in timp individualizarea unor statiuni balneoclimate[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tipologia apelor minerale din Romania

Acest tip hidrochimic, care are cea mai mare extensiune spatiala, si cu concentrare deosebita in Carpatii Orientali si la contactul cu Depresiunea Transilvaniei, precum si in partea vestica a tarii, este impus de cele peste 3000 de aparitii. Principalele zacaminte au fost valorificate inca de la sfarsitul secolului al. XVIII-lea si au determinat in timp individualizarea unor statiuni balneoclimaterice cu valente recunoscute: Vatra Dornei, Borsec, Baile Tusnad, Covasna (in Carpatii Orientali), Lipova, Buzias, Tinca sau a unor localitati cu potential balnear local, partial utilizat sau constituind zacaminte utilizabile in perspectiva.

Aici se includ: Bixad Oas, Bilbor, Sancraieni, Bodoc, Malnas Bai, Zizin. Tipul predominant hidrochimic carbogazos este completat cu componenta bicarbonatata, clorurato-sodica sau feruginoasa, aceste ape cu mineralizare complexa fiind legate in cea mai mare parte tot de aureola mofetica din Carpatii Orientali. Actiunea teraputica a apelor minerale feruginoase este strans legata de metabolismul fierului in organism. Acestea sunt contraindicate in: anemii, T.B.C., leucemii, ulcer gastro-duodenal activ, hipotensiune arteriala.

c) Apele minerale sulfuroase. Apele sulfuroase sunt ape limpezi si incolore la izvor. Ele sunt legate de prezenta zacamintelor de gips sau a sulfurilor, in Carpatii Orientali sau a conglomeratelor din Subcarpatii Sudici. Mineralizarea este relativ redusa si sunt utilizate sub forma de cura interna in tratarea unor afectiuni precum cele ale vezicii biliare, colite sau diabet zaharat. Sub forma de inhalatii, ele pot fi folosite si pentru ameliorarea starilor inflamatorii respiratorii si la fluidizarea mucoasei cailor respiratorii si la fluidizarea mucoasei cailor respiratorii.

Adeseori, apele sulfuroase contin si H2S, fapt ce diversifica paleta de afectiuni tratabile, precum boli de piele, afectiuni reumatismale degenerative sau ale sistemului nervos periferic. Acestui tip hidrochimic ii apartin ape minerale frecvent intalnite in Subcarpatii sudici: Pucioasa, Olanesti, Calimanesti, Baile Govora, in Podisul Moldovei, la Niculina, la Iasi, in vestul Carpatilor Meridionali, la Baile Herculane sau la Mangalia.

Apele sulfatate sunt relativ rare si utilizate in mod neorganizat (Ivanda in Banat, langa Iasi - Breazu, Baltatesti - Neamt). Importanta prezinta apele sulfatate sodice si cele calcice si magneziene. Apele sulfatate ingerate in anumite cantitati grabesc evacuarea intestinului. Grabind evacuarea intestinului, apele au efect desintoxicant, reducand balonarea abdominala, faciliteaza activitatea cardiaca. Apele sulfatate au influenta si asupra metabolismului. Datorita accelerarii tranzitului intestinal se micsoreaza absorbtia si pacientii scad in greutate. De asemenea, ingerarea apelor sulfatate determina o actiune diuretica, influentand si asupra diabetului zaharat.

e) Apele minerale clorosodice. Se caracterizeaza printr-o mineralizare foarte ridicata ca rezultat al levigarii masivelor de sare sau al dizolvarii unor saruri din diverse formatiuni geologice. Ele contin mai mult de 1 g/l NaCl. De regula, acestea sunt cu concentratie mult mai mare, depasind 15 g/l si chiar incadrandu-se frecvent in categoria apelor cu foarte mare concentrare in NaCl, peste 150 g/l.

Acest tip hidrochimic este prezent in doua ipostaze, si anume sub forma de izvoare sarate, puternic concentrate, care apar in areale cu prezenta sarii sau a masivelor de sare din regiunea subcarpatica, precum Baltatesti, Oglinzi, Targu Ocna, Slanic Prahova, Ocnele Mari, Govora, Bazna, Someseni etc. A doua categorie este legata de apele sarate din lacurile sarate cu mare concentrare de NaCl, care se intalnesc in Subcarpati, la Slanic Prahova si Ocnele Mari, in Depresiunea Transilvaniei, la Sovata, Ocna Sibiu, Ocna Mures, Turda, Cojocna, Ocna Dej.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.