Tinuturile Buzaului si Ramnicului din cele mai vechi timpuri pana la 1500

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Scrisoarea Papei Grigore al-IX-lea, adresata lui Bela al IV-lea, arata ca valahii ortodocsi din CUMANIA(zona localizata de Nicolae Iorga intre Buzau si Bacau) vor asimila ungurii si germanii (sasii) catolici.Asimilarea nu putea nu putea sa aiba loc decat in cazul unei superioritati numerice notabile si a unei organizari religioase si administrative deja puse la punct. 1300 Intemeierea targului Ram[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tinuturile Buzaului si Ramnicului din cele mai vechi timpuri pana la 1500

Scrisoarea Papei Grigore al-IX-lea, adresata lui Bela al IV-lea, arata ca valahii ortodocsi din CUMANIA(zona localizata de Nicolae Iorga intre Buzau si Bacau) vor asimila ungurii si germanii (sasii) catolici.Asimilarea nu putea nu putea sa aiba loc decat in cazul unei superioritati numerice notabile si a unei organizari religioase si administrative deja puse la punct. 1300 Intemeierea targului Ramnicu Sarat precede formarea statului feudal Tara Romaneasca:" ...foarte probabil-arata C.C. Giurescu-dinainte de 1300 sunt Targu Jiu, Caracalul, Ramnicu Sarat".

Dupa 1310
Inca din vremea lui Basarab (1310-1352), zona Buzaului, ca "tinut de margine", trebuia sa apere tara impotriva atacurilor externe, initiate mai ales de tatari. Secolul XIV Diviunile teritoriale-JUDETELE-APAR IN Principatele Romane din vechi timpuri. Dupa intameierea Tarii Romanesti (1330),tara era impartita in judete conduse de judeti, parcalabi si vornici, care sunt totodata dregatoriai oraselor principale din judete si ai judetelor insesi.

1368 Vlaicu Voda , prin privilegiul vamal dat negustorilor din Brasov (cel mai vechi document romanesc) intareste acestora libertatile din Tara Romaneasca. Erau vami la Targusor, Secuieni si Buzau , ceeace arata importantacomercila a acestor locuri. 30 ianuarie 1431
Prima mentionare documentara a Buzaului ca targ si punct de vama intr-un document intern emis de Dan al-II-lea (1420-1431),prin care scrie :"...targurilor si vamilor tarii....." ca negustorii romani vor putea vinde si cumpara marfuri de la Brasov, iar negustorii brasoveni vor putea cumpara si vinde marfuri in Tara Romaneasca nestingheriti, platind taxa vamala stabilita de o reglementare anterioaraSa fie cum a fost in zilele parintelui domniei mele Mircea Voievod."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.