Tinerii, cultura si educatia

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Tocmai faptul ca in zilele noastr sunt promovate altfel de idealuri, ii determina pe investitori sa nu isi riste banii si in promovarea culturii, mai ales pentru tineri. Nu ar obtine profit din moment ce tinerii nu sunt interesati. Revistele de specialitate, culturale, sunt prea putin cunoscute datorita faptului ca nu au grafica buna, hartie de calitate, aranjare in pagina, toate sunt la limita "[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tinerii, cultura si educatia

Tocmai faptul ca in zilele noastr sunt promovate altfel de idealuri, ii determina pe investitori sa nu isi riste banii si in promovarea culturii, mai ales pentru tineri. Nu ar obtine profit din moment ce tinerii nu sunt interesati. Revistele de specialitate, culturale, sunt prea putin cunoscute datorita faptului ca nu au grafica buna, hartie de calitate, aranjare in pagina, toate sunt la limita "mizerabilului" si nu reprezinta o atractie pentru tineri. Cultura clasica este pusa in umbra de majoritatea institutiilor din Romania.

In perimetrul Bistritei, exista doar trei grupuri etnice importante (romani, maghiari, rromi). Tinerii nu se diferenteaza insa dupa acest criteriu, ci mai degraba dupa genul de muzica ascultat. Muzica reprezinta o forma de exprimare si este in general doar o parte a unei sub-culturi. Din sondajul realizat de Progress Foundation, reies diferente evidente de comportament la tinerii ascultatori de diferite genuri muzicale. Din grafice putem constata influentele exercitate nu numai de gen, dar si de anturaj. Observam ca tinerii ascultatori de muzica pop sunt cel mai sus cotati in graficele referitoare la educatie, respect aratat celorlalti, cat si implicare in societate.

In partea opusa, se afla ascultatorii de manele, pe ultimul loc in aceste trei domenii, insa in fruntea clasamentului privitor la faptele anti-sociale. Un flagel care a cuprins Romania in ultimul deceniu, este miscarea numita "manele". Aceasta este un tip de muzica de o calitate indoielnica, cu linie melodica foarte simpla, ce nu necesita muzicieni adevarati pentru a fi reprodusa. Liniile melodice reproduc fidel, ajungand sa plagieze cantece balcanice sau orientale. Versurile de cele mai multe ori au tenta vulgara si sunt lipsite de esenta culturala.

Pe langa aceasta ii invata pe tineri sa urmareasca doar aspectele materiale ale vietii, ii indeamna la petreceri desfranate (Cu wisky si vin spumos,/ Bem pana cadem pe jos !/ Daca-i chef, pai chef sa fie !/ Sa bem intr-o veselie! ), ii invata ca reusita se atinge numai cu ajutorul banilor (Dau cu banii, cu banii, cu banii/ Si-mi cumpar pe dusmanii/ Cate o mie cate o suta/ Dusmanii toti ma saluta ). De asemenea, injoseste femeia (Sa vedem ce marfa ai,/ Ce fete ne dai.). Acest curent a profitat de faptul ca tinerii nu mai au prea mare contact cu cultura si de aceea nu au pretentii de la muzica pe care o asculta.

Se pare ca acest curent a reusit chiar sa ii indeparteze si mai mult pe tineri de orice manifestare culturala valoroasa, de orice incercare de a face o selectie care sa duca la culturalizare. De asemenea, dupa cum se va vedea mai sus, din studiul nostru reiese ca ascultatorii acestui tip de muzica savarsesc cele mai multe fapte antisociale, ca arata cel mai putin respect celor din jur, ca se implica cel mai putin in rezolvarea problemelor comunitatii si, in ultima instanta ca sunt cel mai putin educati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.