Timpul si Spatiul - istoria mentalitatilor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.46

nivel: Facultate

Noul timp al Purgatoriului se caracteriza prin individualitatea sa ,era diferit de la om la om,depinzand de responsabilitatea , greselile, virtutiile , cainta si de penitentele fiecaruia .

Timpul variabil: pentru fiecare timpul Purgatoriului putea dura mai mult sau mai putin , in functie atat de gravitatea greselilor ramase de ispasit cat si de zelul celor vii de a veni prin “[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Timpul si Spatiul - istoria mentalitatilor

Noul timp al Purgatoriului se caracteriza prin individualitatea sa ,era diferit de la om la om,depinzand de responsabilitatea , greselile, virtutiile , cainta si de penitentele fiecaruia .

Timpul variabil: pentru fiecare timpul Purgatoriului putea dura mai mult sau mai putin , in functie atat de gravitatea greselilor ramase de ispasit cat si de zelul celor vii de a veni prin “sufragii” (rugaciuni si ofrande ) , in ajutorul condamnatilor.

Timpul exact al orologiului, s-a impus in secolul XIII-XIV ca un timp al negustorului , dar si al patronului , al muncii organizate si al constiintei individuale , fiind specific activitatilor lucrative si unui stil de viata mai dinamic. Lui Platon oamenii primelor timpuri ii apareau mai buni si mai aproape de zei decat contemporanii ,schimbarea fiind inchipuita de el ca o continua scadere

SPATIU , aceasta intruchipa in aceasi masura ca si conceptual de “timp”, principalele trasaturi mentale ale medievalitatii. Spatiul nu era conceput in aceasta epoca ca un mediu neutru , ci dimpotriva, ca o adevarata forta care determina insasi viata .

Caracterul sau era unul intens personalizat , filtrat subiectiv astfel incat , el nu constituia un obiect stabil de reflectie , ci rezulta din punctele de vedere particulare , din imagine ape care oamenii si-o faceau despre el . Cu alte cuvinte o lunga perioada de timp spatiul nu a fost , in Evul Mediu , perceput ca atare .

Interpretarea naturii era ,cum am vazut , precumpanitoare in raport cu observarea ei , iar dimensiunea calitativa si subiectiva a lucrurilor, prima net in fata celei cantitativ-obiective ,iar atitudinea cognitiva a oamenilor fata de mediul ambiant sa fie dominata nu de interesul pentru diversitatea componentelor acestora , ori de specificul acestor componente , ci de preocuparea de a decoda semnificatiile simbolice ale manifestarii lor .

In Ghidul Pelerinului la Sf. Iacob din Compostella ,elaborate candva , intre 1139 si 1173 , reperele geografice sunt quasi-insignifiante , ceea ce ne arata indeajuns de convingator ca nu atat parcursul era interesant pentru autor , cat finalitatea lui spirituala . O imprecizie asemanatoarea se degaja si din hartile mapamondului portulanele epocii : acestea nu descriu lumea propriu-zisa , ci conceptia dominanta despre ea , trasatura comuna si hartilor arabe .

Tocmai aceasta particularitate a perceperii spatiului fizic si mai putin nivelul tehnic scazut explica de ce distantele in Evul Mediu erau greu de masurat cu precizie sau , in orice caz nu atat de riguros ca astazi .
Pentru a masura , totusi , spatiul ,oamenii foloseau repere de ordin corporal , variabile de la o regiune la alta si de la un tip de comunitate la altul .

Acestea erau fie “piciorul” , “cotul” si “degetul” , fie - ca la Montaillon – si “mana” , “bratul” (pentru distante mai lungi ) sau forta acestuia , tradusa prin capacitatea sa de a arunca diferite obiecte .
Alte unitati provenea din capacitatea de efort a omului (cat putea lucra intr-o zi lumina ), fie cu bratele , fie cu mijloace suplimentare . Orice masura agrara medievala era, de asemenea , foarte concreta implicand o descriere amanuntita a locului respective si identificarea celor ce-l stapaneau si lucrau .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.