Timpul liber si calitatea vietii

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Este un timp liber complementar timpului de munca rezultat din reorganizarea muncii, implicit din scaderea timpului de munca. In aceasta ipostaza, timpul liber are functia de odihna.
Treptat, la schimbarea conceptiei despre munca se adauga schimbarea conceptiei despre viata, ceea ce a avut profunde implicatii profunde in sfera vietii extraprofesionale. Timpul liber devine un segment al viet[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Timpul liber si calitatea vietii

Este un timp liber complementar timpului de munca rezultat din reorganizarea muncii, implicit din scaderea timpului de munca. In aceasta ipostaza, timpul liber are functia de odihna.
Treptat, la schimbarea conceptiei despre munca se adauga schimbarea conceptiei despre viata, ceea ce a avut profunde implicatii profunde in sfera vietii extraprofesionale. Timpul liber devine un segment al vietii cu relativa autonomie, dobandind functii suplimentare. Circulatia ideilor si a normelor specifice viatii moderne, sprijinita de mijloacele de comunicare in masa, face ca aceasta perspectiva sa fie adoptata de tot mai multi indivizi.

In analiza de fata adoptam perspectiva timpului liber ca segment de timp cu relativa autonomie, cu rol important in calitatea vietii. Timpul liber este in egala masura rezultat al transformarii altor segmente de viata si factor determinant al transformarilor conceptiei despre viata, o data ce acest segment de viata a fost ,,descoperit" si a inceput sa fie consumat conform preferintelor si necesitatilor fiecaruia, dupa eliberarea de orice angajament. In functie de tipul de societate, variaza raportul dintre ipostaza de timp liber rezultat al unor transformari si cea de timp liber determinant al unor transformari.

Ramane valabil faptul ca rolul timpului liber in calitatea vietii depinde de importanta acordata lui in raport cu natura, marimea si dificultatea obligatiilor profesionale, cu modul in care individul face fata acestora si cu nevoia resimtita mai mult sau mai putin intens de a avea timp liber. Dar rolul timpului liber in calitatea vietii depinde si de sistemul de valori de viata.In analiza ce urmeaza vom folosi definitia data de Dumazedier timpului liber: acel segment de timp in care fiecare individ are anumite preocupari carora se consacra benevol, dupa ce s-a eliberat de obligatiile profesionale, familiale si sociale. Aceste preocupari au trei functii: odihna (destindere), distractie si dezvoltarea personalitatii.

Functia de odihna, destindere, implica eliberarea de oboseala, distractia ,,ne elibereaza mai cu seama de plictis" iar dezvoltarea personalitatii presupune eliberarea de ,,automatismele gandirii si actiunii cotidiene". Timpul liber ,,permite o participare sociala mai larga, mai libera si o cultivare dezinteresata a corpului, a sensibilitatii, a ratiunii, dincolo de formatia practica si tehnica", ,,ofera noi posibilitati de integrare voluntara in viata grupurilor recreative, culturale, sociale". De asemenea, timpul liber ,,permite dezvoltarea libera a aptitudinilor dobandite in scoala, dar mereu depasite de evolutia continua si complexa a societatii", ,,incita la adoptarea unor atitudini active in procesul folosirii diferitelor surse de informare traditionala sau moderna (presa, radio, televiziune)".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.