Timpul interior al lui Rebreanu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.63

nivel: Facultate

Poulet evita cu o mare suplete intelectuala sa emita orice regula precisa de urmat in acest domeniu gingas. Autorul Studiilor asupra timpului omenesc (Etudes sur le temps humain) distinge -- e adevarat -- in miscarea "cogito-ului pe care si-l insuseste, un "point de depart", un "instant de passage", o "distance interieure" si chiar "une mesure de l'instant". Dar Poulet fuge mereu de o tratare sist[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Timpul interior al lui Rebreanu

Poulet evita cu o mare suplete intelectuala sa emita orice regula precisa de urmat in acest domeniu gingas. Autorul Studiilor asupra timpului omenesc (Etudes sur le temps humain) distinge -- e adevarat -- in miscarea "cogito-ului pe care si-l insuseste, un "point de depart", un "instant de passage", o "distance interieure" si chiar "une mesure de l'instant". Dar Poulet fuge mereu de o tratare sistematica a problemei abordate, refuza a ne recomanda o metoda a cercetarii ei.

Unde vrea criticul sa ajunga o aflam, totusi, mai limpede : spatiul, "profunzimii" s-ar afla dincolo de orice opera distincta, in ceva care le este comun acestora, preexistand nasterii lor si alcatuind o a-nume imagistica obsedanta. Poulet este aici de acord cu afirmatia lui Bachelard ca "orice realitate tematica imAZportanta este legata de o experienta originara". Dar, spre deosebire de psihanalisti, ea presupune -- conform conAZvingerii sale -- ivirea constiintei si nu o stare care i-ar fi anterioara.

"Nasterea noastra veritabila -- socoteste Poulet -- are loc abia in clipa cand luam act de noi insine *1 si eul nostru incepe, concomitent, sa se situeze intr-o ambianta alcaAZtuita de timp, spatiu, numar si relatie c 11211k102l u lumea inconAZjuratoare. Ca sa ne putem umple cu imagini, trebuie sa posedam mai intai un aparat mental care sa ne slujeasca pentru a le forma si un spatiu spiritual care sa ne sluAZjeasca pentru a le instala. Oricine isi face din primul moment o idee a sa despre timp, spatiu, cauza, numar etc. (...)

Contrariu cu ceea ce credea Kant, nimic mai puAZtin general in om decat activitatile lui categoriale. Timpul, spatiul, cauza, numarul, nu sunt pentru el numai o con-ditie initiala a gandirii sale, sunt primele teme pe care aceasta gandire si le da.In interiorul primului moment de constiinta se afla condensate deja, in stare virtuala, subiectele care o vor stapani, o vor obseda (Trois essais de mythologie romantique).

Daca vrem sa patrundem in intimitatea unei gandiri, sa-i cunoastem stratul profund, trebuie, asadar, sa o surAZprindem punandu-si o serie de chestiuni particularizate prin faptul ca pot fi formulate doar la persoana I-a : Ce sunt ? Unde sunt ? Cand sunt ? Pe cine iubesc ? Aici, nu raspunsul propriu-zis intereseaza -- arata Poulet --, ci "inflexiunea insasi, inflexiunea proprie data intrebarilor de cei care si le-au pus intaia oara".

Unde sa descoperim insa o asemenea interogatie in scrisul lui Rebreanu, parca strain cu totul de ea, dupa cate ne-am obisnuit, pana acum, sa credem ?Informatia istorico-literara, pe care n-o dispretuieste, ca auxiliar, nici Poulet, s-ar putea sa fie aici binevenita si sa ingaduie o mica stratagema utila.Stim astfel un lucru curios : Rebreanu este autorul a trei capodopere, recunoscute ca atare de aproape intreaga opinie critica : Ion, Padurea spanzuratilor si Rascoala; preferintele lui insa nu mergeau catre nici una dintre ele, ci se opreau asupra unui roman inferior lor : ..."mie, din tot ce am scris pana acum -- declara Rebreanu -- Adam si Eva mi-e cartea cea mai draga.

Poate ca intr-insa e mai multa speranta, daca nu chiar o mangaiere, pentru ca intr-insa viata omului e deasupra inceputului si sfarsitului pamantesc, in sfarsit, pentru ca Adam si Eva e cartea iluziilor eterne". (Marturisiri. Amalgam).Avem, deci, dreptul sa presupunem ca, indiferent de rezultate, romancierul si-a destainuit aici, asa cum nu o facuse nicaieri altundeva, intimitatea gandirii sale. Adam si Eva -- bagam imediat de seama -- este o carte care exprima practic niste reflectii deghizate asupra timpului si existentei omenesti, fiindca are ca tema, metempsihoza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.