Timpul

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.99

nivel: Liceu

Cutez sa te asigur ca este o lege fara exceptii (inca una dintre cele foarte putine din lumea fictiunii) aceea ca timpul din romane este construit pe baza celui psihologic, nicidecum a celui cronologic, un timp subiectiv caruia mestesugul romancierului (al bunului romancier) ii da aparenta obiectivitatii, ob-tinind astfel ca romanul sau sa se distanteze si diAZferentieze de lumea reala (obligatie [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Timpul

Cutez sa te asigur ca este o lege fara exceptii (inca una dintre cele foarte putine din lumea fictiunii) aceea ca timpul din romane este construit pe baza celui psihologic, nicidecum a celui cronologic, un timp subiectiv caruia mestesugul romancierului (al bunului romancier) ii da aparenta obiectivitatii, ob-tinind astfel ca romanul sau sa se distanteze si diAZferentieze de lumea reala (obligatie a oricarei fictiuni care nazuieste sa traiasca pe propriile-i picioare).
Poate ca toate acestea devin mai clare cu ajutoAZrul unui exemplu.

Ai citit cumva acea minunata po-vestire a lui Ambrose Bierce, An occurrence at Ozvl Creek Bridge (O intimplare pe puntea de peste riul BufAZnitei)? in timpul razboiului civil din America, un ferAZmier avut, Peyton Farquhar, care incercase sa saboteze o cale ferata, va fi spinzurat pe podet. PoAZvestirea incepe cind fringhia a fost deja potrivita pe gitul acestui nenorocit inconjurat de un pluton de soldati insarcinati cu executia. insa, cind rasuna orAZdinul care va pune capat vietii lui, se rupe fringhia, iar osinditul cade in riu.

inotind, ajunge la mal si reuseste sa scape neatins de gloantele trase de solAZdatii de pe punte si de pe maluri. Naratorul atotAZstiutor povesteste situat foarte aproape de constiinta hartuita a lui Peyton Farquhar, pe care il vedem fu-gind prin padure, urmarit, rememorindu-si epiAZsoade din trecut si apropiindu-se de casa unde traAZieste si il asteapta femeia pe care o iubeste, si unde el simte ca o data ajuns, scapind de urmaritori, se va salva. Relatarea este incordata, zbuciumata, ca aventuroasa-i fuga.

Casa e acolo, iat-o, si urmaritul zareste in sfirsit, de cum paseste peste prag, silueta sotiei lui. Cind se repede s-o ia in brate, gitul conAZdamnatului e strangulat brutal de fringhia care inAZcepuse sa se stringa la inceputul povestirii, cu o clipa sau doua inainte. Toate astea s-au petrecut asadar intr-un rastimp extrem de scurt, au fost o viziune instantanee si efemera pe care naratiunea a dilatat-o, creind un timp aparte, propriu, facut din cuvinte, deosebit de cel real (care consta doar dintr-o secunAZda, acesta fiind timpul actiunii obiective a istoriei). Asa-i ca e evident, in acest exemplu, felul in care ficAZtiunea isi construieste propriu-i timp, pornind de la cel psihologic?

O varianta a aceleiasi teme este alta povestire ceAZlebra a lui Borges, El milagro secreta (Miracolul secret), unde, in momentul executiei scriitorului si poetuAZlui ceh Jaromir Hladik, Dumnezeu ii ofera un an de viata ca sa-si termine -- mental -- drama in versuri Dusmanii pe care bietul om isi dorise dintotdeauna s-o scrie. Anul, in care el reuseste sa completeze acea opera ambitioasa in intimitatea constiintei lui, se scurge intre ordinul "foc!" dat de seful plutonului de executie si impactul gloantelor care il pulverizeaza pe impuscat, adica in abia un fragment de secunAZda, o perioada infinitezimala.

Toate fictiunile (si mai ales cele bune) isi au propriul lor timp, un sistemtemporal care este doar al lor, diferit de timpul real in care traim noi, cititorii. Pentru a lamuri care sint proprietatile originale ale timpului romanesc, primul pas, ca si in privinta spatiului, este aflarea in romanul concret a punctuAZlui de vedere temporal, care nu trebuie sa fie niciodata confundat cu cel spatial, desi in practica ambii se gaAZsesc uniti visceral.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.