Timpul

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 7.97

nivel: Facultate

Inca din sec V i.e.n. filosofii greci din scoala eleata (numita asa dupa originalul Elea, unnde au locuit cei mai importanti reprezentanti) au scos in evidenta astfel de dificultati ce apar in incercarea de a cunoaste ce sunt miscarea si timpul. Zenon din Elea a formulat multe argumente pentru a dovedii ca miscarea nun exista.

Iata unul dintre ele: sa presupunem ca un corp se misc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Timpul

Inca din sec V i.e.n. filosofii greci din scoala eleata (numita asa dupa originalul Elea, unnde au locuit cei mai importanti reprezentanti) au scos in evidenta astfel de dificultati ce apar in incercarea de a cunoaste ce sunt miscarea si timpul. Zenon din Elea a formulat multe argumente pentru a dovedii ca miscarea nun exista.

Iata unul dintre ele: sa presupunem ca un corp se misca de la un punct A la uun punct B, Zemon sugereaza ca acesta nun va ajunge niciodata in B si deci, ca miscarea nun exista. (pentru a ajunge in B, corpul trebuie sa parcurga mai intai jumatate din distanta pana intr-un punct C, apoi jumatate din distanta dintre C si B si asa mai departe si intotdeauna ii va mai ramane o portiune de parcurs). Argumentul lui Zemon pare o joaca.

S-ar putea demonstra, prin cunostintele despre siruri de la analiza matematica ca in realitate corpul nuu va ajunge in B in mod obligatoriu. Dar aceasta nu inseamna ca rationamentul lui Zemon este gresit. Ca oricare dintre noi, de buna seama ca Zemon, nun putea sa creada ca acel corp nu va ajunge in B,ceea ce isi propune insa el era sa inteleaga cum ajunge in B, ce inseamna ca acel corp se misca.

Caci pentru a arata ca acel corp se misca, noi a trebuit sa facem unele presupuneri despre natura si structura timpului. Pentru a ajunge in B corpul trebuie sa treaca, intr-un timp finit, printr-un numar infinit de puncte.

In demonstratia noastra amintim ca si timpul poate fi impartit, in mod corespunzator, intr-un numar infinit de intervale. Argumentul lui Zemon probeaza deci ca, pentru ca miscarea sa existe, trebuie ca timpul sa fie infinit divizibil, ca intre 2 evenimente oarecare sa fie o infinitate de clipe, de momente.

Scopul in care formulam un argument filosofic este acela de a atrage atentia asupra presupunerilor pe care le facem atunci cand cercetam ceva; cunoscandu-le, putem apoi sa le punem sub semnul intrebarii.

Argumentul lui Zemon scoate in evidenta, desi intreaga noastra experienta se desfasoara in timp, in schimb, intrebari ca: ce proprietati are acesta? Ce inseamna timpul? Nu primesc un rspuns prin experienta noastrra? Prin faptul ca traim timpul, cid oar printr-o reflexie filosofica asupra timpului.

Augustin: Problema timpului
(“Confesiuni”)

Cine poate explica usor sis curt ce este timpul? Aceasta este extreme de clar: ce este timpul? Daca nimeni nu ma ointreaba, o stiu, iar daca as vrea sa explic cuiva care ma intreaba, nu stiu. O certitudine exista totusi, caci, daca nu ar trece nimic nuu ar mai exista timp trecut si daca nun ar veni ceva nu ar fi timp viitor si daca nuu ar exista nimic nu ar fi timp present.

Avem asadar:
- trecutul care nun mai exista
- viitorul care nu exista inca
- prezentul care, daca nu ar trece si ar fi mereu present, nu ar mai fi prezent ci eternitate

Evident si clar nu e nici trecutul, nici viitorul. De aceea nuu putem spune ca exista 3 timpuri; presznt, trecut si viitor, ci unul singur, unul cec va privilegia prezentul. Aici este miezul teoriei lui Augustin despre timp: exista 3 timpuri
- prezentul dintre cele trecute
- prezentul din cele prezente
- prezentul din cele viitoare

Acestea nuu sunt nici mediu, nici durata, si nici timp obiectiv; ele sunt in suflet si la lumina le aduce memoria care devine, la randul ei tripla:
- memoria prezenta despre cele trecute
- mmemoria prezenta despre cele prezente (sau vederea celor prezente)
- memoria prezenta despre cele viitoare (sau asteptarea prezenta a celor viitoare). Numai in acest fel se pot accepta cele 3 timpuri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.