Timp si eternitate

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.82

nivel: Liceu

Demonstrarea unidimensionalitatii timpului (chiar cand acesta este gandit ca volum) si in cadrul acesteia -- a sensuAZlui timpului dinspre trecut spre viitor -- nu este epuiAZzata de teoretizarea momentului de succesiune in relatia cauzala, in teoria relativitatii, fenomenul de dilatare a timpului precizeaza transformarile posibile ale timpului in trecerea de la un sistem de referinta la altul, pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Timp si eternitate

Demonstrarea unidimensionalitatii timpului (chiar cand acesta este gandit ca volum) si in cadrul acesteia -- a sensuAZlui timpului dinspre trecut spre viitor -- nu este epuiAZzata de teoretizarea momentului de succesiune in relatia cauzala, in teoria relativitatii, fenomenul de dilatare a timpului precizeaza transformarile posibile ale timpului in trecerea de la un sistem de referinta la altul, prin aceea ca acest fenomen (ca fenomen de relatie) nu schimba intru nimic sensul desfasurarii evenimentelor dinspre trecut spre viitor in sistemul propriu de referinta.

Fenomenul dilaAZtarii duce doar la marirea distantei dintre evenimente in cazul raportarii unui sistem de referinta la altul.
Concluziile teoriei relativitatii intregesc deci argumenAZtul relatiei cauzale si cu conservarea sensului in cazul succesiunii unor evenimente, chiar daca acestea nu sunt legate cauzal intre ele.
Dar tipice pentru ilustrarea unui anumit sens al timAZpului sunt sistemele variabile. Astfel, in sistemele reale termodinamice starea mai probabila urmeaza starilor mai putin probabile. Aceasta caracteristica este redata de conAZceptul de entropie.

Cresterea entropiei inseamna cresterea starii de dezordine in raport cu ordinea, deci existenta unui anumit sens al devenirii sistemelor analizate.In sistemele, in care predomina ramura ascendenta, putem vorbi despre un sens al desfasurarii proceselor inAZvers celui dintai, sens de crestere a ordinii, de crestere a opozitiei la dezordine. Aceasta trasatura, caracteristica sistemelor cibernetice autoreglatoare, a primit de aceea denumirea de negenlropie.
In orice caz, cu cat schimbarile sistemelor depind mai mult de istoria lor anterioara, cu cat se poate aplica mai adecvat conceptul de "imbatranire" a sistemului sau cel de miscare progresiva, cu atat sistemul are mai multe note de ireversibilitate.

Desigur, problema sensului curgerii timpului poate fi corelata cu cea a reversibilitatii si ireversibilitatii lui. ReAZversibilitatea timpului va fi corelata cu posibilitatea curgeAZrii evenimentelor in sens invers, cu reversibilitatea schimAZbarilor, ireversibilitatea cu imposibilitatea intoarcerii spre faze, etape, evenimente anterior parcurse, cu ireversibiliAZtatea schimbarilor.In descifrarea acestor aspecte, stiinta contemporana aduce argumente preponderente in sprijinul ireversibiliAZtatii, desi nu anuleaza, cu totul ideea momentelor, aspectelor de reversibilitate partiala pe fondul ireversibilitatii fundamentale.

Cu alte cuvinte, in curgerea eterna dinspre trecut spre viitor este posibila si schimbarea dinspre A spre B si schimbarea dinspre B spre A', analog cu A, dar avand -- de buna seama -- particularitatile sale. in sistemele mai simple predomina aspectele de reversibilitate a tipurilor de procese, nu a proceselor concrete, care -- in curgerea timpului -- sunt de fiecare data altele. Ecuatiile reversiAZbile ale dinamicii, ale campului electromagnetic nu pun problema scurgerii reale a timpului, ci posibilitatea prinAZcipiala de desfasurare a fenomenelor studiate in ambele sensuri, fara ca sa existe mijloace de detectare a starilor ulterioare fata de cele anterioare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.