Timp cronologic-psihologic -Ultima noapte

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.60

nivel: Liceu

Romanul este scris sub forma unei confesiuni a personajului principal, Ștefan Gheorghidiu. Încă din primele propoziții se observă că scriitorul a optat pentru perspectiva subiectivă a naratorului personaj, frecventă în romanul modern. Prin monolog interior, Ștefan Ghe analizează, alternând sau interferând, aspecte ale planului interior (trăiri, sentimente, reflecții) și ale planului exterior (fapt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Timp cronologic-psihologic -Ultima noapte

Romanul este scris sub forma unei confesiuni a personajului principal, Ștefan Gheorghidiu. Încă din primele propoziții se observă că scriitorul a optat pentru perspectiva subiectivă a naratorului personaj, frecventă în romanul modern. Prin monolog interior, Ștefan Ghe analizează, alternând sau interferând, aspecte ale planului interior (trăiri, sentimente, reflecții) și ale planului exterior (fapte, tipuri umane, relații cu ceilalți). Naratorul este egal cu personajul, iar viziunea lui este „împreună cu”, o viziune cu focalizare internă presupunând implicarea naratorului în evenimente.

Textul narativ este structurat în două părți precizate în titlu, care indică temele romanului și cele două experiențe fundamentale de cunoaștere trăite de protagonist: dragostea și războiul. Dacă prima parte reprezintă rememorarea iubirii matrimoniale eșuate (dintre Ștefan Gheorghidiu și Ela), partea a doua, construită sub forma jurnalului de campanie al lui Gheorghidiu, urmărește experiența de pe front, în timpul primului război mondial. Prima parte este în întregime ficțională, în timp ce a doua valorifică jurnalul de campanie a autorului („Toate întâmplările din volumul doi le-am trăit aievea, alături de regimentul meu”), articole și documente din epocă, ceea ce conferă autenticitate narațiunii.
Unitatea romanului este asigurată de unicitatea conștiinței care analizează efectele celor două experiențe în plan interior și de un artifiu compozițional dat de faptul că primul capitol relatează fapte petrecute în același plan temporal cu faptele din cartea a doua.

Acțiunea primul capitol, „La Piatra Craiului, în munte” pune în evidență cele două planuril temporale din discursul narativ: timpul narării, timpul cronologic (frontul) și timpul narat, timpul psihologic (trecutul poveștii de iubire). În primăvara lui 1916, Ștefan Gheorghidiu se află concentrat pe front și asistă la o discuție despre dragoste care-i declanșează memoria afectivă și rememorarea iubirii lui eșuate. Se evidențiază unghiul absolutizant din care privește iubirea, considerând-o „un proces de autosugestie”, „o relație în care îndrăgostiții au drept de viață și de moarte, unul asupra celuilalt.”
Povestea de dragoste și experiența războiului sunt analizate cu luciditate de Ștefan Ghe, dinn perspectiva timpului psihologic.

Intriga este marcată în prima frază a capitolului al doilea, „Diagonalele unui testament”, „Eram însurat de doi ani și jumătate...”. Aici se deschide retrospectiva iubirii, Gheorghidiu, student la Filozofie, s-a căsătorit cu Elsa, o frumoasă studentă la Litere, orfană, aflată în grija unei mătuși. Iubirea lui se naște ca un amestec de vanitate și duioșie: „iubești întâi din milă, din îndatorire, din duioșie; iubești pt că știi că asta o face fericită.” Recunoaște, mai apoi, că e vorba și de orgoliu: „...începusem totuși să fiu măgulit de admirația pe care o avea mai toată lumea pentru mine, fiindcă eram atât de pătimaș iubit de una dintre cele mai frumoase studente și cred că acest orgoliu a constituit baza viitoarei mele iubiri...”. Căsătoria le aduce un trai modest, dar armonios până când o moștenire lăsată de unchiul avar, Tache Gheorghidiu, tulbură apele familiei. Implicarea Elei în discuțiile despre bani i se pare lui Gheorghidiu nepotrivită; „...aș fi vrut-o mereu feminină, deasupra acestor discuții vulgare...”. Ela se prinde tot mai mult în mondenități, ceea ce atrage criza cuplului. Totul culminează cu o excursie la Odobești de Sfinții Constantin și Elena; când ea acordă atenție specială unui anume domn G pe care Gheoerghidiu îl bănuiește că i-a devenit amant. Înrolat pe front, cere două zile de permisie ca să-și verifice bănuielile.

Cartea a doua cuprinde experiența cunoașterii morții; imaginea războiului este demitizată, frontul apare haotic, absurd, pretutindeni se întinde moartea, viața e la cheremul hazardului, iar eroismul e înlocuit cu instinctul supraviețuirii. Gheorghidiu constată cu amărăciune „...nu mai e nimic omenesc în noi...”; drama războiului eclipseasză total drama personală. Rănit, revine la București cu sentimentul eliberării de trecut spre care privește indiferent, hotărât să se despartă de Ela: „...i-am spus că-i las absolut tot ce e în casă, de la obiecte de preț, la cărți; de la lucruri personale, la amintiri; adică tot trecutul...”.
Cu toate că individul trăiește într-un timp psihologic, pe care îl măsoară în funcție de propriile emoții și trăiri, el nu se poate separa complet de timpul cronologic, de evenimentele exterioare. De aici provine și drama lui Gherghidiu, filozof și intelectual lucid, inadaptat superior, care are impresia că s-a izolat de lumea exterioară, însă, evenimentele exterioare sunt filtrate prin conștiința sa. În realitate, tocmai venimentele exterioare vor produce destrămarea cuplului (primirea moștenirii de la unchiul Tache), respective dispariția iubirii (experiența războiului, a morții).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.