Timisoara autoritati - consulate - institutii

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Capitala Banatului a fost printre primele centre din tara care si-a infiintat o astfel de Bursa si care dela punerea ei in actiune si pana in prezent, a desvoltat o prodigioasa activitate spre deplina multumire alat a cercurilor comerciale cat si a celor agricole. Concentrarea in Bursa a tuturor cererilor si ofertelor de cereale din Banat, a intronat o disciplina si o ordine in preturi, eliminand [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Timisoara autoritati - consulate - institutii

Capitala Banatului a fost printre primele centre din tara care si-a infiintat o astfel de Bursa si care dela punerea ei in actiune si pana in prezent, a desvoltat o prodigioasa activitate spre deplina multumire alat a cercurilor comerciale cat si a celor agricole. Concentrarea in Bursa a tuturor cererilor si ofertelor de cereale din Banat, a intronat o disciplina si o ordine in preturi, eliminand situatia neclara de pana acum, cand in lipsa unui organ de coordonare a acestor elemente, preturile au suferit cele mai accentuate oscilatiuni.

Bursa a devenit astfel un targ, unde intreaga economie a Banatului isi valorifica produsele la preturile cele mai reale, si de unde comertul local se aprovizioneaza cu marfuri pentru a le destina exportului.Configuratia geografica a Timisoarei, avantajata de calea de comunicatie fluviala a Begheiului, i-si are asigurat un drum liber spre centrele de desfacere ale Europei centrale, spre cari se scurg principalele produse ale agriculturei Banatului, intreg aparatul de firme comerciale, grupate in Bursa, constitue linia de unire intre producatori si firmele importatoare de pe pietele straine, iar formarea legaturilor comerciale intre aceste doua centre sunt asigurate prin vasta organizatie a mijlocitorilor oficiali ai Bursei, acarei activitate nu se margineste numai la valorificarea produselor Banatului ci datorita extensiunei legaturilor comerciale, piata acestei provincii s'a transformat intr'un important centru de afaceri, in care se cimenteaza legaturii comerciale Intre firmele de pe intreg teritorul tarii.

Muzeul Banatului
In anul 1872 a luat fiinta "Societatea de istorie si arheologie" din Timisoara avand in programul sau, afara de activitatea stiintifica pe terenul istoriei banatene, crearea unui Muzeu. Imbogatindu-se colectiile acestei societati, judetul Timis construesle actualul edificiu, cedandu-1 numitei societati spre folosinta.Dupa Unire fosta societate se transforma in una romaneasca, avand acelasi scop de cercetari arheologice si istorice pe intreg teritoriul Banatului, iar in 1922 adunarea generala a acestei societati, sub conducerea regretatului Em. Ungurianu, constatand imprejurarile grele in care trebuia sa-si desvolte Societatea activitatea sa, hotaresle cedarea colectiilor Muzeului catre Municipiul Timisoara, urmand ca acesta sa se ingrijeasca de buna lui functionare si de plata functionarilor. Astfel aceasta institutie a devenit municipala, intrind intr'o perioada de bogata activitate.

Din patrimoniul vechei societati, cea mai de valoare parte o constitue colectia de tablouri donate de catre fostul prefect al jud. Timis, Sigismund Ormos, si sectia arheologica imbogatita prin donatiuni, cumparari sau sapaturi executate inainte de razboiu.Dupa Unire colectiile Muzeului s'au augmentat indeosebi in trei directii: 1) arheologie, prin sapaturi executate la Periam, Cavaran, Parta, Nerau etc. 2) etnografie si 3) sectia bisericeasca infiintata acum 5 ani.Un buletin al Muzeului, "Analele Banatului", publica dari de seama asupra lucrarilor mai importante executate de catre Muzeu, pe langa studii din domeniul istoriei si artei banatene.

Bursa de Marfuri din Timisoara isi concretizeaza activitatea ei prin afaceri de cereale si derivate, al caror volum se cifreaza la circa 18.000 contracte anuale, reprezentand o cantitate de circa 20.000 vagoane cu o contravaloare totala de aproximativ un miliard lei pe an. Rezultatele pozitive obtinute pana in prezent, a determinat conducatorii Bursei sa infiinteze si o sectie a comertului de lemne si materiale de constructie, care in scurt timp va concentra in Bursa si acest ram important al productiei nationale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.