Timisoara

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Urmasul lui Carol Robert, Ludovic, vine numai in doua randuri, in trecere, la Timisoara, insa dupa moartea lui vaduva sa, Elisabela, se retrage aci si locueste timp indelungat in palatul zidit de Carol Robert.Dar Timisoara incepe din ce in ce sa castige tot mai mult in importanta, mai ales din cauza amenintarii turcesti, care din zi in zi devine tot mai ingrijoratoare. Regii Ungariei ii dau de-acu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Timisoara

Urmasul lui Carol Robert, Ludovic, vine numai in doua randuri, in trecere, la Timisoara, insa dupa moartea lui vaduva sa, Elisabela, se retrage aci si locueste timp indelungat in palatul zidit de Carol Robert.Dar Timisoara incepe din ce in ce sa castige tot mai mult in importanta, mai ales din cauza amenintarii turcesti, care din zi in zi devine tot mai ingrijoratoare. Regii Ungariei ii dau de-acum incolo o atentie deosebita. Regele Sigismund convoaca aci Adunarea Tarii la 1397, cu aceasta ocazie punand bazele noii organizari militare a nobilimei. In cursul domniei sale Sigismund in mai multe randuri petrece timp mai lung intre zidurile Timisoarei.

Dar epoca de stralucire a cetatii incepe abia sub regele Vladislav I, cand Ioan Corvin de Hu-niadi e incredintat cu functiunea de comite timisan. Acesta intareste puternic cetatea, restaureaza complect palatul regal, care de aci incolo pentru multa vreme devine caminul Corvinestilor. Ioan Huniadi, fiind unul dintre cei mai bogati si mai puternici aristocrati ai Ungariei de atunci, tine curte mare si in epocile de liniste, dintre luptele cu Turcii incheiate mai intotdeauna cu stralucite victorii pentru crestini, Timisoara adaposteste floarea nobilimei intre zidurile ei.

Dupa moartea lui Ion Huniadi vaduva sa Elisabeta continua sa locuiasca in castelul din Timisoara. Aci primeste ea nu peste mult vizita regelui Ladislau V, in cinstea caruia s'au aranjat fastuoase serbari si care incurand avea sa arunce o noua jale asupra castelanei vaduve, prin decapitarea fiului ei mai mare, Ladislau Huniadi.
Abia cand al doilea fiu, Matei Corvinul, este ales rege al Ungariei, se reintroneaza linistea si veselia intre zidurile castelului, care continua sa fie locul de intalnire al nobilimei din partile de jos ale Ungariei.

In fata primejdiei turcesti tot mai amenintatoare urmasul lui Matei, Vladislav al Il.-lea, intareste din nou cetatea, venind el insusi pentru a cerceta executarea lucrarilor. Regele a venit insotit de stralucita suita si a fost primit cu un deosebit fast de catre imbatranitul comite limisan de atunci, Paul Chinezul.
La 1514 ostile taranesti ale lui George Doja, venind dinspre Cenad, incercuesc cetatea Timiso-rii si incep asedierea ei.

Dar sosind armata de despresurare a lui Ioan Zapolya, voevodul Ardealului, oastea lui Doja e sfaramata, acesta impreuna cu capeteniile e prins si executat intr'un mod ingrozitor de crud.
La 1526 turcii sfarama complect armata maghiara la Mohaci si in curand Buda cu o mare parte a Ungariei cade in manile lor. Un timp Timisoara si provincia Banatului raman inca neocupate, dar dupa ce regina Isabella, vaduva lui Ioan Zapolya, la sfatul lui George Martinuzzi, tutorele fiului ei minor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.