Timisoara

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.92

nivel: Liceu

Timișoara (în germană Temeschwar, alternativ Temeschburg sau Temeswar, în maghiară Temesvár, în sârbă Temi?var, în bulgară Timi?vár, în trad. „cetatea de pe Timiș”) este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș, Banat, România. Numele localității vine de la râul Timiș, numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus. Conform ultimului recensămant din 2002, Timișoara avea o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Timisoara

Timișoara (în germană Temeschwar, alternativ Temeschburg sau Temeswar, în maghiară Temesvár, în sârbă Temi?var, în bulgară Timi?vár, în trad. „cetatea de pe Timiș”) este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș, Banat, România. Numele localității vine de la râul Timiș, numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus. Conform ultimului recensămant din 2002, Timișoara avea o populație de 336.089 de locuitori.

.........................................................

Geografie:

Timișoara este situată în sud-estul câmpiei Tisei, în zona de divagare a râurilor Timiș și Bega. Apele celor două râuri au format aici un ținut foarte mlăștinos și frecvent inundat. Timișoara însă s-a dezvoltat într-unul din puținele locuri pe unde se puteau trece mlaștinile. Acestea au constituit pentru mult timp o autentică fortificație în jurul cetății, însă au favorizat și o atmosferă umedă și insalubră, precum și proliferarea epidemiilor de ciumă și holeră, care au menținut relativ scăzut numărul de locuitori și au împiedicat semnificativ dezvoltarea cetății.

Cu timpul însă întreaga zonă a fost bonificată, păienjenișul de canale au fost deviate, mlaștinile s-au uscat. Decisiv pentru îmbunătățirea terenului a fost construirea Canalului Bega începând cu 1728 și asanarea completă a mlaștinilor din împrejurimi. În schimb, terenul de pe raza orașului moștenește o pânza freatică aflată la o adâncime de numai 0,5-5m: factor care nu permite construirea edificiilor înalte.

Temperatura medie anuală este de 10,6°C, cu influențe climatice ale maselor de aer cald dinspre Marea Adriatică și Mediterană.

Ora locală este în avans cu 1h 25min 8sec față de ora meridianului 0, dar se află în întârziere cu 34min 52sec față de ora oficială a României.

Economie:

Timișoara s-a afirmat ca puternic centru economic în secolul XVIII, o dată cu instalarea administrației habsburgice. Colonizarea cu germani, diversitatea etnică și religioasă, reconstrucția cetății dar și sistemul legislativ favorabil proprietății private, au determinat formarea unui puternic țesut de meșteșugari și comercianți. Acest țesut de meșteșugari a constituit pentru mai bine de 200 de ani secretul dezvoltării economice de aici. Când Revoluția industrială a început să se manifeste, Timișoara prezenta toate condițiile favorabile pentru adoptarea ei.

Rând pe rând au fost introduse cele mai moderne inovații ale vremii. Micile ateliere meșteșugărești au lăsat locul industriei mici și mijlocii. Un al doilea atu important l-a constituit Canalul Bega. Acesta a constituit un avantaj competitiv necesar dezvoltării comerțului, permițând traficul de mărfuri pe apă, legătura pe Dunăre și comerțul atât cu Europa dar și cu restul lumii, prin porturile de la Marea Neagră.

În 1857 la Timișoara a ajuns și calea ferată, completând astfel toate premisele necesare dezvoltării economiei industriale moderne. Însă acest model economic specific, dezvoltat în mod organic de-a lungul a aproape 250 de ani, a luat fine în 1948 odată cu naționalizarea, suprimarea proprietății individuale și instaurarea economiei de stat planificate.

Timișoara a fost succesiv masiv industrializată, urmărind însă criterii diferite de dezvoltarea precedentă. Au fost creați coloși industriali în diverse domenii, în special în domeniile industriei chimice și mecanice, coloși a căror forță de muncă a fost furnizată prin migrarea masivă a populației rurale din zonă și din restul țării.

După schimbarea regimului comunist, în ciuda declinului unor ramuri economice tradiționale, înlocuite de noi ramuri moderne, sectorul industrial din Timișoara continuă să furnizeze peste 3% din producția industrială națională. Caracteristic economiilor de piață avansate, sectorul serviciilor acoperă un procent tot mai mare din economia timișoreană.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.