Timbru - Ion Barbu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.74

nivel: Facultate

In literatura romana termenul este impus de E. Lovinescu. Orientarea modernista este legata in literatura romana de perioada interbelica (Eugen Lovinescu, revista "Sburatorul").Arta poetica este textul liric in care se exprima un ansamblu de trasaturi ce compun viziunea despre lume si viata a unui artist, despre menirea acestuia in univers, despre felul in care trebuie scrisa poezia, despre misiun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Timbru - Ion Barbu

In literatura romana termenul este impus de E. Lovinescu. Orientarea modernista este legata in literatura romana de perioada interbelica (Eugen Lovinescu, revista "Sburatorul").Arta poetica este textul liric in care se exprima un ansamblu de trasaturi ce compun viziunea despre lume si viata a unui artist, despre menirea acestuia in univers, despre felul in care trebuie scrisa poezia, despre misiunea creatiei si a artistului in lume.

Poet si matematician, remarcabil in ambele domenii, postuland ideea ca "Exista undeva, in domeniul inalt al geometriei, un loc luminos unde ea se intalneste cu poezia", Ion Barbu imprima versurilor sale un ermetism [2] constant, trasatura a modernitatii. Poetul afirma: "Ca si in geometrie, inteleg prin poezie o anumita simbolica pentru reprezentarea formelor posibile de existenta... Pentru mine poezia este o prelungire a geometriei, asa ca, ramanand poet, n-am parasit niciodata domeniul divin al geometriei".In studiul din 1935, Introducere in poezia lui Ion Barbu, Tudor Vianu propune trei etape ale universului poetic barbian: etapa parnasiana, etapa baladic-orientala si etapa ermetica.

Prima etapa, cea parnasiana [3], cuprinde texte ca: Lava, Muntii, Copacul, Banchizele, Panteism, Arca, Pytagora, Raul, Umanizare s. a. Scurte si riguroase ca forma - cateva sunt sonete -, poeziile primei etape propun un univers tematic restrans. Barbu descrie peisaje mineralizate, forme ale geologicului si ale florei, evoca zeitati mitologice. Etapa a doua, baladica si orientala, indica orientarea spiritului poetului spre concretul lumii.

Aici pot fi integrate poeme ca: Dupa melci, Riga Crypto si lapona Enigel, Domnisoara Hus, Isarlik, Nastratin Hogea la Isarlik. Majoritatea poemelor sunt lungi, datorita pasajelor descriptive; au un caracter narativ, baladesc, evoca o lume pitoreasca, de inspiratie autohtona sau balcanica. Exceptionala este sugestia picturala. Ultima etapa a poeziei lui I. Barbu este una de incifrare a semnificatiilor, numita, din aceasta cauza, etapa ermetica. Cuprinde texte ca: Oul dogmatic, Ritmuri pentru nunti necesare, Uvedenrode.

Spre deosebire de poetii care l-au precedat si care au investigat mai ales latura afectiva a universului uman, Ion Barbu propune prin poezia sa o imagine generala, rezultata din contemplarea lumii in totalitatea ei; este evidenta natura profund reflexiva, intelectuala a poeziei sale. Valentele cele mai profunde ale lirismului barbian se exprima in poezia din faza a treia, cea ermetica, si G. Calinescu remarca aceasta extraordinara incriptare a simbolurilor: "Poetul s-a ridicat la un ermetism veritabil, bizuit pe simboluri, intr-o lirica de mare tensiune."

Poezia lui Ion Barbu evolueaza catre esentializare, incluzand teme si modalitati poetice specifice modernismului: mitul oglinzii, ca reflectare poetica a lumii, spiritualitatea cosmica etc.Opera cea mai importanta a poetului o constituie volumul Joc secund, publicat in anul 1930. Poeziile sunt dificil de inteles, e o lirica ermetica cu limbaj abstract, inspirata de poemele lui Stephane Mallarme [4]. Volumul cuprinde cateva arte poetice in care sunt sintetizate principiile de creatie barbiene, precum si procedeele poetice. Discursul liric propune o conceptie moderna despre poezie, dar si un limbaj ermetic, incifrat, si o sinteza poetica dificila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.