Theodor Aman

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.99

nivel: Facultate

Pictura singură i se părea prea puțin lucru, chiar când ar fi fost exercitată în toate ramurile ei. Pe lângă portretul și pictura istorică, el va practica pictura decorativă, scenele de interior, natura moartă, în ulei, acuarelă și gravură.

Va face apoi incursiuni în domeniul sculpturii, al arhitecturii, al literaturii. Își pune în joc toată influența, pe de o parte făcând cultura [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Theodor Aman

Pictura singură i se părea prea puțin lucru, chiar când ar fi fost exercitată în toate ramurile ei. Pe lângă portretul și pictura istorică, el va practica pictura decorativă, scenele de interior, natura moartă, în ulei, acuarelă și gravură.

Va face apoi incursiuni în domeniul sculpturii, al arhitecturii, al literaturii. Își pune în joc toată influența, pe de o parte făcând cultura publicului prin expoziții și prin reuniuni în atelierul său, unde se adunau și discutau mulți oameni distinși, pe de alta ridicând nivelul intelectual al artistului printr-o școală de arte frumoase.

Format la școala franceză, Aman va pune încă de la începutul ei, arta română sub influența binefăcătoare a acestei școli, una din cele mai glorioase din istoria picturii, și cea care se potrivea mai mult cu spiritul și temperamentul nostru. În preajma datei 1870 se produce o schimbare în talentul artistului. Aman făcea dese călătorii la Paris, pentru a se putea ține în curent cu mișcarea artistică din acea vreme, care, pentru el, ca pentru mulți, se concentra toată în capitala Franței. Scenele orientale, reprezentând interioare de harem, devin din ce în ce mai gustate.

În aceeași epocă el începe să se intereseze de gravură a cărei tehnică delicată și greu de mânuit o învață singur. Opera sa de gravor este bogată și constă mai ales din portrete și scene de la țară. Portretele sunt cinstit studiate și conștiincios lucrate, unele chiar remarcabile, cum ar fi acel al mamei artistului, al său propriu, al lui Eliade Rădulescu etc.

În 1873, Grigorescu avusese prima lui expoziție. Favoarea publicului, acum ceva mai cultivat, grație tocmai lecțiilor lui Aman, alerga spre acest tânăr, format în singurătatea pădurii de la Fontainebleau și la lecțiile în vecinătatea celor mai mari pictori de peisaj pe care îi cunoștea Franța. Bătrânul maestru, de la care atenția publicului se cam depărta, introduce elementul nou, de succes, crede el, din picturile lui Grigorescu, țăranul și mediul în care acesta locuiește, în gravurile și picturile sale.

Aman, pentru care peisajul era, ca pentru orice clasic, un element de decor, pur accesoriu începe să facă tablouri în care figurile și peisajul se contopesc, peisajul luând locul principal, cum sunt atâtea din ultima perioadă a vieții sale, unele neterminate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.