The society of knowledge needs thought

3x puncte

categorie: Engleza

nota: 9.83

nivel: Facultate

Key words: knowledge society, scientific knowledge, cognitive science, thoughts.


In prezent, o noua economie este, in mod evident, in curs de aparitie, o economie bazata pe cunostinte si idei, o economie a cunoasterii, in care cheia prosperitatii si crearii de locuri de munca este data de gradul de implementare a noilor concepte, a ideilor inovarii si tehnologiei in toate se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: The society of knowledge needs thought

Key words: knowledge society, scientific knowledge, cognitive science, thoughts.


In prezent, o noua economie este, in mod evident, in curs de aparitie, o economie bazata pe cunostinte si idei, o economie a cunoasterii, in care cheia prosperitatii si crearii de locuri de munca este data de gradul de implementare a noilor concepte, a ideilor inovarii si tehnologiei in toate sectoarele economiei, precum si de protectia mediului inconjurator.

Noua economie, bazata pe cunoastere, care se va realiza in viitoarea societate a cunoasterii integreaza obiectivele dezvoltarii durabile, bazate pe dreptate sociala si egalitate a sanselor, protectie ecologica, libertate, diversitate culturala si dezvoltare a inovarii, restructurarea industriei si a mediului de afaceri, reprezentand o noua etapa a civilizatiei umane care permite accesul larg la informatie, un nou mod de lucru si de cunoastere, amplificand posibilitatea globalizarii economice si cresterea coeziunii sociale. Suportul tehnologic al noii societati este constituit prin convergenta a trei sectoare: tehnologia informatiei, tehnologia comunicatiilor, productia de continut digital.

1. Societatea cunoasterii
In 1986, academician Mihai Draganescu, bazandu-se pe conceptul filosofic al legii tendintelor, a prefigurat o viitoare societate a cunoasterii (Draganescu M., 1986). Numai in anii 1990 notiunea de Societate a cunoasterii (Knowledge-Society) a devenit larg cunoscuta si recunoscuta datorita lucrarilor lui Peter Drucker (Peter Drucker, 1994) si ale altora.

In ultima decada, Societatea cunoasterii a fost recunoscuta ca un nou stagiu al erei informationale respectiv al Societatii Informationale. In ,,Raportul Comisiei Natiunilor Unite pentru Dezvoltarea Stiintei si Tehnologiei", publicat in 1998, notiunea de Societate a cunoasterii este prezentata astfel: ,,Recent termenul de Societate a cunoasterii a fost utilizat pentru a pune accentul pe faptul ca rolul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) a fost schimbat din instrument de schimbare tehnologica intr-un instrument care ofera un nou potential din combinarea informatiilor inglobate in sistemele TIC cu potentialul creativ al oamenilor pentru dezvoltarea cunoasterii acestora" (Mansell Robin, 1998).

Cunoasterea este informatie cu inteles si informatie care actioneaza. De aceea Societatea cunoasterii nu va fi posibila daca nu va fi grefata pe Societatea informationala, ne putand sa fie separata de aceasta. In acelasi timp, Societatea cunoasterii este mai mult decat Societatea informationala prin rolul major care revine informatiei - cunoastere in societate. Cel mai bun inteles al societatii cunoasterii este probabil acela de Societate informationala - Societate a cunoasterii.
Denumirea de Societate a Cunoasterii este utilizata, in prezent, in intreaga lume. Aceasta denumire este o prescurtare a termenului de Societate bazata pe cunoastere (Knowledge-based Society) care presupune (Draganescu M., 2001):

Extinderea si aprofundarea cunoasterii stiintifice si a adevarului despre existenta;Utilizarea si managementul cunoasterii existente sub forma cunoasterii tehnologice si organizationale;Producerea de cunoastere tehnologica noua prin inovare;O diseminare fara precedent a cunoasterii catre toti cetatenii prin mijloace noi, folosind cu prioritate internetul, cartea electronica si metode de invatare prin procedee electronice (e-learning);

Societatea cunoasterii reprezinta o noua economie in care procesul de inovare (capacitatea de a asimila si converti cunoasterea noua pentru a crea noi servicii si produse) devine determinant si in care, spre deosebire de vechea economie in care bunurile tangibile primau, in noua economie conteaza, in primul rand activele intangibile, nemateriale, greu de descris si mai ales de cuantificat si masurat dar care au valoare si genereaza valoare (Iancu St, 2008);
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Engleza

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.