Thailanda

1x punct

categorie: Geografie

nota: 8.26

nivel: Gimnaziu

Regatul Thailandei este o ţară în Asia de sud-est, învecinată cu Cambodgia la est, Golful Thailandei şi Malaezia la sud, şi cu Marea Andaman şi Myanmar la vest. Thailanda mai este cunoscută şi ca Siam, care a fost denumirea oficială a ţării până în 11 mai 1949. Cuvântul Thai înseamnă "liber" în limba thailandeză. Este de asemen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Thailanda

Regatul Thailandei este o ţară în Asia de sud-est, învecinată cu Cambodgia la est, Golful Thailandei şi Malaezia la sud, şi cu Marea Andaman şi Myanmar la vest. Thailanda mai este cunoscută şi ca Siam, care a fost denumirea oficială a ţării până în 11 mai 1949. Cuvântul Thai înseamnă "liber" în limba thailandeză. Este de asemenea numele poporului thailandez. Unii locuitori, în special minoritatea chineză, continuă să folosească denumirea de Siam.
Istoria

Originea Thailandei este legată în mod tradiţional de scurta existenţă a regatului Sukhothai fondat in 1238, după care, mai marele regat STEAGUL Azutthaya a luat fiinţă la mijocul secolului XIV. Cultura thailandeză a fost influenţată, in cea mai mare parte, de China şi India. Contactul cu diversele puteri europene a început în secolul XVI dar, în ciuda presiunii continue, Thailanda este singura ţară din sud-estul Asiei care nu a fost niciodată ocupată de vreo putere europeană, totuşi influenţa vestului, inclusiv ameninţarea cu forţa, a condus la multe reforme in secolul XIX.
.Pe 26 decembrie 2004 coasta vestica a Thailandei a fost devastată de un val tsunami de 10 metri înălţime ce a urmat cutremurului din Oceanul indian în anul 2004, producând peste 5.000 de victime în Thailanda, jumătate dintre acestea fiind turişti.
STEMA


Geografie
Thailanda este aşezată pe câteva districte georgafice, în mare parte corespunzând cu grupurile provinciale. Nordul ţării este muntos cu cel mai înalt punct Doi Inthanon la 2.576 m. Nord-estul este format din Platoul Khorat, mărginit la est de râul Mekong. Centrul ţării este dominat de valea râului Chao Phraya care se scurge în Golful Thailandei. Sudul este format din istmul ingust Kra care se lărgeşte în Peninsula Malay. Thailanda este divizată în 75 de provincii , grupate în 5 grupe de provincii şi Bangkok drept capitală. Fiecare provincie este împărţită în mici districte - în 2000 erau 795 de districte , 81 subdistricte şi 50 de districte ale Bangkokului . Cu toate acestea, unele părţi ale provinciilor învecinate cu Bangkok sunt considerate ca fiind parte a Marelui Bangkok . Aceste provincii cuprind Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Nakhon Pathom, Samut Sakhon. Numele fiecărei capitale a provinciilor este acelaşi ca şi denumirea provinciei.

Climatul local este tropical şi caracterizat de musoni. Este un muson de sud-vest, ploios, cald şi înorat de la mijlocul lui mai până în septembrie, de asemeni, un muson uscat si rece din nord-est din noiembrie până la mijlocul lunii martie. Istmul din sud este intotdeauna cald si umed. Orasele principale, pe lângă capitala Bangkok sunt Nakhon Ratchasima, Nakhon Sawan, Chiang Mai, şi Songkhla. Populaţia Thailandei este dominată de etnicii thialandezi şi laoţieni, ultimii concentraţi în regiunea nord-estică Isan formând aproximativ o treime din populaţie. Există, de asemeni, o mare comunitate de chinezi-tailandezi care a jucat în istorie un rol economic important. Alte grupuri etnice sunt: malay, în sud, mon, khmer şi diferite triburi hill .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.