Textul pasoptist - Pastel

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.92

nivel: Facultate

Dorinta carturarilor romani a fost de a pune bazele unei literaturi nationale. Revista Dacia literara traseaza liniile care vor fi urmate de scriitorii romani: Inspiratia din istoria nationala, frumusetile patriei si literatura populara.
Vasile Alecsandri a fost considerat primul nostru scriitor deplin, poet, prozator, dramaturg, om politic si patriot autentic. Numele poetului e legat de te[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Textul pasoptist - Pastel

Dorinta carturarilor romani a fost de a pune bazele unei literaturi nationale. Revista Dacia literara traseaza liniile care vor fi urmate de scriitorii romani: Inspiratia din istoria nationala, frumusetile patriei si literatura populara.
Vasile Alecsandri a fost considerat primul nostru scriitor deplin, poet, prozator, dramaturg, om politic si patriot autentic. Numele poetului e legat de teatrul romanesc, de prima culegere de poezie populara si mai ales de poezia autentica ce valotifica filonul nostru popular.

Partea cea mai rezistenta a poeziei sale o constituie pastelurile , poezii descriptive in care autorul descrie peisaje apartinand mosiei de la Mircesti in momente diferite ale anului. Desi sunt publicate mai tarziu, pastelurile reflecta trasaturile specifice literaturii pasoptiste: coexistenta curentelor literare (clasicism, romantism), imaginea naturii ca forma de exprimare a patriotismului.

Titlul este semnificativ pentru continutul textului, autorul avand predilectia pentru titluri scurte, alcatuite din substantive articulate. 'Mezul iernii' fixeaza elementul descris in tabloul hibernal cand natura pare sa poarte toate semnele specifice iernii.
Secvente poetice

Textul e structurat in patru catrene care pot fi ordonate in doua secvente distincte. Primele trei strofe infatiseaza un tablou static, incremenit descris pe doua coordonate , terestru si cosmic in mijlocul unei ierni geroase infatisand un tablou solemn, rece in care sunetul vantului e asociat cu cel al unei orgi. Cea de a doua secventa este construita in opozitie si introduce un element dinamic. Un lup care alearga dupa prada si face sa dispara tensiunea din prima secventa.
Relatii de opozitie

Cele doua secvente sunt realizate prin opozitia static dinamic. Prima secventa contine si ea opozitia terestru- cosmic. Elementele terestre sunt stejarii , codrii, campiile, muntii; cele cosmice sunt stelele, cerul, luna. Poetul asociaza in descrierea sa imagini vizuale (zapada cristalina, fumuri albe) cu cele sonore (scartaie, organe sonoare, note ingrozitoare). Imaginile alterneaza de la elemente vizuale la cele sonore.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.