Textul jurnalistic

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Facultate

La prima vedere am fi tentati sa raspundem negativ: in ultima instanta, jurnalistii folosesc aceeasi materie prima - limba - si aceleasi principii ca orice utilizator al limbii: selecteaza cuvintele sau expresiile, formuleaza enunturi si construiesc texte pe baza unor modele de constructie insusite anterior. Si totusi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple; tocmai de aceea vom incerca sa aratam i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Textul jurnalistic

La prima vedere am fi tentati sa raspundem negativ: in ultima instanta, jurnalistii folosesc aceeasi materie prima - limba - si aceleasi principii ca orice utilizator al limbii: selecteaza cuvintele sau expresiile, formuleaza enunturi si construiesc texte pe baza unor modele de constructie insusite anterior. Si totusi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple; tocmai de aceea vom incerca sa aratam in continuare ca textul jurnalistic se supune unor norme privind atat modul de organizare si construire a textului, cat si limba utilizata si stilul ales.

Mai mult, chiar in cadrul textului jurnalistic, constatam existenta unor variate genuri cum sunt relatarea, reportajul, ancheta, interviul. Acestea, la randul lor, se supun unor reguli bine definite de constructie si utilizeaza instrumente specifice care depind in mod esential de tipul de jurnalism practicat: presa scrisa, audio-vizual sau jurnalism online.

In cazul textului din presa scrisa de exemplu, cititorii se vor astepta intotdeauna sa gaseasca titluri incitante si texte coerente, clare, si concise; in mod normal, limba utilizata va fi simpla si nu vom identifica prea des metafore sau alte figuri de stil - cu exceptia cazului in care acestea indeplinesc o anume functie - de regula aceea de a evidentia sau accentua diferite aspecte ale relatarii. Vom putea identifica apoi un intro - fraza de debut a articolelor, ce are rolul de a capta atentia cititorului, si vom constata o structurare si o constructie specifice, ce depind de genul ales.

Intr-o publicatie jurnalistica nu vom gasi niciodata nuvele, procese-verbale, scrisori, stenograme sau rapoarte de activitate ca materiale jurnalistice distincte; in masura in care apar totusi fragmente ale unor asemenea genuri, ele indeplinesc in principal rolul de elemente de sprijin, pentru a conferi autenticitate si credibilitate textului jurnalistic propriu-zis.

Cand deschidem un ziar, nu ne asteptam sa gasim platforma politica a vreunui partid, stenograma vreunui proces de interes sau procesul-verbal al unui accident de ultima ora. Ne asteptam sa gasim un continut informational bogat organizat intr-o forma anume, un text coerent si usor de citit, care sa ne aduca la cunostinta evenimente de actualitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.