Textualizare si hermeneutica culturala

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.84

nivel: Facultate

De la inceputurile ei, antropologia s-a afirmat prin libertatea pe care a manifestat-o in interpretarea exercitata asupra definitiei omului, mediului sau, asupra naturii si societatii, asupra relatiilor de separare si reuniune intre aceste mari categorii. Presupunerea fundamentala ca antropologia culturala cerceteaza intr-o cultura exotica urmele absente azi ale propriei noastre culturi, ca ea ind[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Textualizare si hermeneutica culturala

De la inceputurile ei, antropologia s-a afirmat prin libertatea pe care a manifestat-o in interpretarea exercitata asupra definitiei omului, mediului sau, asupra naturii si societatii, asupra relatiilor de separare si reuniune intre aceste mari categorii. Presupunerea fundamentala ca antropologia culturala cerceteaza intr-o cultura exotica urmele absente azi ale propriei noastre culturi, ca ea indeplineste rolul unei arheologii a cunoasterii, ca formuleaza raspunsuri pentru suportul arhetipal al actiunilor noastre zilnice, si ca de asemenea poate investiga ceea ce ni se pare obisnuit, si de aceea prea apropiat pentru a mai putea fi studiat pentru decelarea diferentelor, este o ipoteza de lucru deja acceptata.

Experimentul antropologic major care s-a impus in acest mod a fost acela dupa care omul si lumea sa se afla intr-o continua reproducere, depinzand de contextualitatile si de istoricitatea societatii umane. In acest sens, traseul care uneste interpretarea lumii omului si tehnologia culturala tine de capacitatea omului de a crea uneltele necesare acestei interpetari, produse ale practicii sale de cunoastere, si in acelasi timp de a modela cunoasterea propriu-zisa, conform unor instrumente care pot modifica etalonarea lumii omului si a problemelor acestora.

Instrumentarul creat de tehnologia culturala este si cel care conserva cultura, o face mai accesibila, ii creaza un mediu proprice pentru dezvoltare si sofisticare. Gradul de complexitate al unei societati, al unei culturi este cel dat de noile diviziuni produse de dezvoltarea tehnologiei culturale, prin aceasta intelegand nu atat instrumnetele propriu-zise, ca de pilda cele dezvoltate pentru scris, rperezentare scenica, audio ori video, ci gradul de reflexivitate si noile practici care se nasc din asumarea si internalizarea acestei reflexivitati.

Tehnologia culturala este stiinta de a produce suportul material necesar prin care cultura este produsa, in conditii specifice, dar aceasta tehnologie nu poate fi separata de un anumit mod de gandire care subordoneaza actiunea propriu-zisa de a face cultura. Se stie ca cultura are un caracter reunificator, ca in prezenta acesteia se realizeaza consensualitatea unei societati. In acelasi timp, cultura dezvolta procedee de noi diviziuni prin care noutatea este facuta actuala, adica determinata sa depinda de un anumit tip de actiune. In cele din urma, vorbim despre interpretare culturala si tehnologie culturala, deoarece acestea se leaga in ceea ce este praxisul uman.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.