Texte ce pot fi alese ca suport al demonstratiei: I.L. Caragiale

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.94

nivel: Liceu

Texte ce pot fi alese ca suport al demonstratiei: I.L. Caragiale.Adevaratul incipit al nuvelei il constituie secventa prezentarii noului loc, hanul Moara cu noroc, a carui pozitie ii asigura deopotriva avantajul vadului bun, aducator de profit sigur, si marile riscuri, primejdiile, caci calatorii cu bani, ca si detinatorii de bani de prin preajma, erau vizati de porcarii talhari ce-si purtau turme[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Texte ce pot fi alese ca suport al demonstratiei: I.L. Caragiale

Texte ce pot fi alese ca suport al demonstratiei: I.L. Caragiale.Adevaratul incipit al nuvelei il constituie secventa prezentarii noului loc, hanul Moara cu noroc, a carui pozitie ii asigura deopotriva avantajul vadului bun, aducator de profit sigur, si marile riscuri, primejdiile, caci calatorii cu bani, ca si detinatorii de bani de prin preajma, erau vizati de porcarii talhari ce-si purtau turmele de porci prin padurile bogate in jir de prin preajma.

Stabilit la han cu intreaga familie, Ghita va impartasi intr-un anume fel soarta celor carora negotul infloritor le-a adus si satisfactia castigului, si povara impartirii lui silite cu talharii. Atat doar ca Ghita afla cu ceva intarziere ca hanul are doi stapani, unul legiuit, caruia-i plateste arenda cuvenita potrivit contractului legal, si altul din afara legii, pe Lica Samadaul, in fapt mult mai puternic, si a carui satisfacere inseamna si altceva decat suma de bani luata „cu imprumut" din castigul dobandit prin munca cinstita.

Discutia cu Lica Samadaul care marcheaza momentul de inflexiune, schimbarea norocului de care se temuse batrana, are loc intr-o duminica, cand, in absenta fireasca a calatorilor, familia lui Ghita se bucura de tihna sarbatorii, pe deplin multuŽmita de situatia ei: pastrase linistea colibei si-i adaugase bunastarea, castigul socotit cu multumire la sfarsitul fiecarei saptamani.

Incordarea extraordinara a scenei ce se desfasoara in interiorul hanului, care la scurta vreme de la sosirea noului hangiu era pomenit de calatori cu un nou nume - „la Ghita" - , evidentiaza vulnerabilitatea starii de lucruri implicata in aceasta schimbare, caci Lica isi domina cu raceala interlocutorul, aratandu-i cine e adevaratul stapan, fara slabiciuni si mai presus de lege, care se dovedeste neputincioasa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.