Tesutul muscular

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.94

nivel: Facultate

Tesutul muscular neted este format din fibre musculare netede, fusiforme, asezate in fascicule sau benzi dese, ori raspandite izolat in masa tesutului conjunctiv. In celula, miofibrilele sunt omogene, fara striatiuni, de unde si denumirea lor de fibre musculare netede; sarcoplasma contine incluziuni lipidice, incluziuni de glicogen (vacuole) si incluziuni pigmentare (granule). Nucleul este unic si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tesutul muscular

Tesutul muscular neted este format din fibre musculare netede, fusiforme, asezate in fascicule sau benzi dese, ori raspandite izolat in masa tesutului conjunctiv. In celula, miofibrilele sunt omogene, fara striatiuni, de unde si denumirea lor de fibre musculare netede; sarcoplasma contine incluziuni lipidice, incluziuni de glicogen (vacuole) si incluziuni pigmentare (granule). Nucleul este unic si situat in centrul celulei. Sarcolema are pe suprafata numeroase invaginari, asemanatoare unor buzunarase determinate de fenomenul de pinocitoza.

Fibrele musculare netede sunt grupate in fascicule; intre miocite se gaseste tesutul conjunctiv cu putine celule, dar cu numeroase fibre de reticulina si elastice, capilare sanguine si terminatiuni nervoase amielinice care ajung la fiecare miocit, prin ramificatii in forma de butoni.
Muschii netezi, viscerali, nu sunt comandati in mod direct de sistemul nervos central, ci poseda un sistem de autoreglare, un automatism. Sistemul nervos intervine doar in reglarea si adaptarea activitatii lor pe calea sistemului nervos vegetativ; de aceea ei se mai numesc si muschi involuntari.

Tesutul muscular neted intra in alcatuirea musculaturii organelor interne: tub digestiv, tunica vaselor sanguine, caile respiratorii, uter, vezica urinara, iris etc.
Tesutul muscular neted de tip cardiac. Acest tesut este unic in organism si este format din doua componente:
1. - tesutul muscular cardiac (miocardul) care, impreuna cu tesutul conjunctiv vasculonervos formeaza peretele contractil al inimii si

2. - tesutul nodal , care formeaza sistemul excitoconductor.
1. Tesutul muscular cardiac este alcatuit din fibre musculare cu caractere duble (tesut muscular neted si tesut muscular striat). El are la suprafata o sarcolema care in unele locuri este foarte subtire (asemanator fibrelor musculare striate), iar in altele este ingrosata prin depuneri de colagen. Membranele unor fibre (celule) se lipesc de membranele fibrelor vecine, pe distante mari, formand intre fibre un fel de "punti" de mica rezistenta, ceea ce face ca miocardul sa se comporte functional ca si cand ar fi un sincitiu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.