Tesutul muscular

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.89

nivel: Facultate

Osif endocondrala presupune cresterea unui cartilaj precursor care serveste ca schelet fetal precum si permanenta inlocuire a acestuia cu tesut osos; de asemenea au loc si procese de remodelare a osului format in sensul ca acesta este erodat si eventual inlocuit cu altul dispus dupa alte directii. Remodelarea care modifica forma osului se cheama remodelare externa; remodelarea care nu modific afor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tesutul muscular

Osif endocondrala presupune cresterea unui cartilaj precursor care serveste ca schelet fetal precum si permanenta inlocuire a acestuia cu tesut osos; de asemenea au loc si procese de remodelare a osului format in sensul ca acesta este erodat si eventual inlocuit cu altul dispus dupa alte directii. Remodelarea care modifica forma osului se cheama remodelare externa; remodelarea care nu modific aforma osului ca de exemplu formarea de sisteme haversiene se numeste remodelare interna.
Doua categorii de celule sunt implicate in procesele de formare si de modelare a osului:

osteoblastele care au rol in formarea osului si osteoclastele cu rol in distrugerea lui. Se pare ca si osteocitele pot interveni in procesele de si liza a osului in imediata lor vecinatate; procesul este denumit osteoliza osteocitica. Acest proces este important in homeostazia calciului dar rolul sau in remodelarea osoasa daca acest rol exista este inca necunoscut.Osificarea encondral incepe cu proliferarea si agregarea cel mezenchimatoase la locul unde se va forma viitorul os. Aceste cel se vor diferentia in condroblaste care vor produce matrice cartilaginoasa. Cartilagiul prod astfel va lua forma viitorului os - deci apare modelul cartilaginos al osului.

Acest model suporta o crestere atat prin apozitie cat si interstitiala. In ac model incep simultan 2 procese ce au loc la mijlocul viitoarei diafize. In mijl tes cart sub infl mai multor f condrocitele se hipertrofiaza in condroplaste ; astfel se lezeaza matricea care ramane sub forma unor fini pereti despartitori intre condroplastele largite ; se secreta in ac timp si fosfataza alcalina de catre condrocitele hipertrofiate. Astfel se creeaza premisele unei mineralizari precoce ai peretilor condropl

In paralel in z mediana la periferie cel osteoprogene dau nastere la osteobl ce prod matrice os care se mineraliz si care form un inel osos de orig periostica; acest inel creste in lungime catre diafize constituind un tub osos. Acesta face imposib hranirea condrocitelor hipertrofiate ceea ce le face sa degenereze si sa fie indepartate.prin act macrofagelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.