Tesutul adipos in obezitate

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Tesutul adipos este distribuit in intreg corpul, cu deosebire in regiunea crurala, abdominal, lombara, regiuea superioara a toracelui si perii viscerali.
Aceasta reprezinta varianta "alba" a tesutului adipos.
Principalele functii metabolice ale tersutului adipos sunt:
-captarea glucozei si a acizilor grasi proveniti din catabolizrea chilomicronilor
-formarea triglicerid[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tesutul adipos in obezitate

Tesutul adipos este distribuit in intreg corpul, cu deosebire in regiunea crurala, abdominal, lombara, regiuea superioara a toracelui si perii viscerali.
Aceasta reprezinta varianta "alba" a tesutului adipos.
Principalele functii metabolice ale tersutului adipos sunt:
-captarea glucozei si a acizilor grasi proveniti din catabolizrea chilomicronilor
-formarea trigliceridelor
-lipoliza si eliberarea AGL=acizi grasi liberi, in circulatia generala.

Sinteza de novo a acizilor grasi este slab reprezentata.
A.Celularitatea tesutului adi[pos in obezitate
Studiile de adipocitometrie au stabilit existenta a trei forme de obezitate:
-hiperplazica-caracterizata prin cresterea numarului de adipocite;
-hipertrofica-prin care adipocitele au volum crescut, dar numarul normal;
-mixta-ca rezultat al prezentei concomitente a hipertrofiei si hiperplaziei.

Cresterea tesutului adipos este explicate in doua moduri:
-Conceptul classic(Hirsch, Brock) presupunae o crestere a numarului de adipocite in asa numitele "perioade vulnerabile". Cea mai importatnta perioada o reprezinta 0-12 luni si apoi cea de la 11-15 ani. In jurul varstei de 20-5 de anu numarul adipocitelor se stabilizeaza, ramanand fix toata viata.

-Conceptul modern(Bjorntrop, Sjostrom) sustine probabilitatea ca numarul de adipocite creste toata viata fapt ce contrazice existent perioadelor vulnerabile. Mai mult, s-a demonstrate prin punctii-biopsii de tesut adipos effectuate la normoponderali ce aiu devenit obezi, ca fiecare crestere ponderala duce la hiperplazie adipocitala ireversibila, urmata de hipertrofie.

Stimulii ce favorizeaza hiperplazia adipocitara si, implicit, obezogeneza sunt:
a.supranutritia
b.hiperinsulinismul
c. hormonal somatrotrop si beta-estradiolul.

Actiunea lor este potentate de factorul genetic. Se remaca o eficienta mai mare in perioada de nou-nascut, cand e posibila nu numai reducera hiperplaziei si fixarea unui set-point inalt care poate perturaba sistemele feet-back de control a ingestiei si controlului caloric.
In sprijinul perioadei nelimitate de hiperplazie adipocitara vine o noua conceptie referitoare la celularitate tesutului adipos, enuntata de Roncan si Van care presupune existent de-a lungul vietii intre replicarea si diferentierea preadipocitelor in adipocite. Acest echilibru este reglat de factorii enuntati anterior.

Astfel alimentatia hipercalorica si hiperglucidica favorizeaza replicarea si diferentierea preadipocitelor in adipocite care, ulterior prin prezenta dezechilibrului caloric duce la modificari hipertrofice. S-a demonstrate ca preadipocitele provenite de la bolnavii cu obezitate au capacitate de replicare si diferentiere in adipocite mult mai mare decat la normoponderali.

Diagnosticul complicatiilor si asociatiilor morbid-precizarea acestor complicatii si asociatii este necesara din cel putin doua motive:
1. Stabilirea unei conduit terapeutice corecte si complexe prin care sa se corecteze nu numai plusul ponderal ci si consecintele sale
2. Adoptarea unei decizii privind modul in care bolnavul va fi explorat si tratat, in clinica sau in ambulator. Motivatia acestei diferentieri este data de faptul ca, de exemplu, un obez cu insuficienta cardiac va fi internat, pe cand un alt obez cu varice poate fi explorat si tratat in ambulator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.